Betere borstkankerscreening met computer

Getty Images

NIJMEGEN - Een interactief computerprogramma voor radiologen kan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker effectiever maken. Met deze bevinding promoveert Rianne Swart-Hupse op 18 oktober 2012 aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

In tegenstelling tot eerdere computerprogramma's laat deze nieuwe techniek alleen resultaten zien voor de gebieden die de radioloog interessant vindt. Daarnaast geeft het voor elk gebied een score voor de verdachtheid op kanker, die de mening van de radioloog al dan niet bevestigt. Het programma verbetert dus niet de detectie van verdachte gebieden, maar vooral de interpretatie. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere beoordeling en minder kans op 'vals alarm'.

Borstscan-database Basis voor het onderzoek is een database met duizenden scans van borsten met kanker en bovendien tienduizenden scans van borsten zonder kanker. Op basis van de specifieke kenmerken van deze afbeeldingen kan het computerprogramma accurate voorspellingen doen over nieuwe borstscans. De alsmaar groeiende database maakt het programma voortdurend nauwkeuriger.

Effectiviteit De effectiviteit van borstkankerscreening is in grote mate afhankelijk van de deskundigheid van de radioloog die de gemaakte beelden afleest. Er is redelijk wat verschil tussen de prestaties van afzonderlijke radiologen.

Het computerprogramma functioneert zelfstandig op hetzelfde niveau als een beginnend radioloog. Daarom is het een mogelijke extra onafhankelijke lezer. Dit kan goede, vroege ontdekking van borstkanker verbeteren en daarnaast zorgen voor een kostenbesparing.

Bron 
  • Radboud Universiteit Nijmegen