EINDHOVEN - Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en het AMC Amsterdam hebben een nieuwe opsporingsmethode voor prostaatkanker ontwikkeld. De techniek kan tumoren in de prostaat nauwkeurig lokaliseren.
Bij de nieuwe techniek worden microbubbels ingespoten, een contrastmiddel zonder bijwerkingen. De bubbels reageren anders op ultrageluid dan menselijk weefsel of bloed, waardoor ze van buitenaf tot in de kleinste bloedvaatjes toe te volgen zijn.
Tumoren zijn herkenbaar doordat de bloedvaatjes in de tumoren een ander patroon hebben dan in gezond weefsel. Ook verwachten de onderzoekers aan het patroon van bloedvaatjes ook te kunnen zien hoe agressief de kanker is.
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Jaarlijks wordt prostaatkanker in Nederland bij zo'n 10.000 mannen vastgesteld.
PSA-waarde
Na vaststelling van een verhoogde PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen) in het bloed, wordt biopsie gedaan, om te kijken of er een tumor in de prostaat zit. Achteraf blijkt tweederde van alle biopsies niet nodig te zijn geweest.
De onderzoekers verwachten dat met de nieuwe methode prostaatkanker beter opgespoord kan worden. Ook is de nieuwe methode patiëntvriendelijker. De onderzoekers denken dat de techniek over vijf jaar beschikbaar is in het ziekenhuis.
- TU Delft