BAARN - Hoogopgeleide kankerpatiënten krijgen vaker ingrijpende medische behandelingen dan laagopgeleide patiënten met kanker. Ze krijgen daarbij vaker een behandeling gericht op genezing.
En dat terwijl lageropgeleiden mensen vaker kanker krijgen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Mieke Aarts verbonden aan het Integraal Kankercentrum Zuid. Leefstijl speelt waarschijnlijk een grote rol bij de hogere kans op kanker: meer roken, minder bewegen en ongezonder eten. Daarnaast nemen hoger opgeleide vrouwen bijvoorbeeld vaker deel aan bevolkingsonderzoeken.
OnderzoekAarts onderzocht de gegevens van ruim 250.000 patiënten die tussen 1990 en 2008 kanker kregen. Opvallend was dat hoogopgeleide patiënten vaker ingrijpende behandelingen kregen. "Als een arts tegenover iemand zit met een vergelijkbaar opleidingsniveau legt hij waarschijnlijk meer uit", aldus Aarts. Ook vertelt hij mogelijk eerder welke experimentele behandelingen er zijn. Ook gaan hoger opgeleiden vaker zelf op zoek naar informatie over nieuwe behandelingen."
OverlevenEen hoger opleidingsniveau leidt vaker tot experimentele behandelingen. En dat heeft invloed op de overlevingskansen. "Na tien jaar zagen we dat 67 procent van de hoogopgeleide patiënten nog in leven was", zegt Aarts. "Bij de lageropgeleiden was dat 44 procent." De hogere overlevingskansen komen deels door de andere vorm van behandeling, legt de onderzoeker uit.
De verschillen in de kankerzorg zijn volgens Aarts lastig te veranderen. Ze lijken onvermijdbaar omdat ze te maken hebben met leefstijl. Ook en rol speelt hoe goed iemand kan omgaan met de informatie over gezondheid, ziekte en zorg.
- Erasmus MC