Grote verschillen in behandeling kanker

Getty Images

Er zijn te grote verschillen in de kwaliteit van de kankerbehandelingen in ziekenhuizen. Patiënten zijn in het ene ziekenhuis beter af dan in het andere. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een rapport dat KWF Kankerbestrijding dinsdag publiceert.

Oncologen voeren soms maar enkele keren per jaar een bepaalde behandeling uit, of houden zich niet aan de richtlijn, waardoor niet het beste resultaat wordt bereikt.

Kwaliteit hoog
Het KWF benadrukt dat de kwaliteit van zorg in Nederland heel hoog is. "Toch is de kans aanzienlijk dat een patiënt bij het ene ziekenhuis grotere overlevingskansen heeft dan bij het andere ziekenhuis", zegt oncologisch chirurg en mede-auteur van het rapport Michel Wouters in de Volkskrant.

Vooral bij de behandeling van prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, zijn de verschillen groot. Slechts eenderde van de patiënten met een agressieve vorm van deze ziekte krijgt naast bestraling ook hormoontherapie, terwijl de richtlijn die therapie wel voorschrijft omdat patiënten dan langer leven.

Centraliseren
De afgelopen jaren is een begin gemaakt met het centraliseren van de behandeling van kanker. Zo is er een ondergrens gesteld aan het aantal kankeroperaties per ziekenhuis. De overlevingskans van patiënten is namelijk groter als chirurgen een operatie vaker uitvoeren. Uit het rapport blijkt dat die ondergrens de komende jaren nog omhoog moet. Voor prostaat-, sarcoom- en schildklieroperaties moet de ondergrens de komende jaren vrijwel zeker omhoog, zegt Wouters. Ook moeten er normen worden gesteld voor andere delen van de behandeling.

Auteur