Zorgverzekeraars willen het kankermedicijn lutetium octreotaat niet meer vergoeden. Dit komt doordat een farmaceutisch bedrijf - die het medicijn heeft opgekocht - de prijs bijna heeft verzesvoudigd. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Het kankermedicijn lutetium octreotaat werd halverwege de jaren tachtig ontwikkeld in Nederland. Dit medicijn is voor de behandeling van bepaalde tumoren die kunnen opduiken in onder andere de maag, lever of alvleesklier.
Prijsverhoging
Ziekenhuizen maakten de behandeling voorheen zelf. Een kuur bestond uit vier infusen van ongeveer 4000 euro per stuk. Het farmaceutische bedrijf dat het medicijn heeft opgekocht, vraagt nu zo’n 23.000 euro per infuus. KWF Kankerbestrijding vindt dit ‘zeer slecht nieuws voor de patiënt’. ‘Het bedrijf moet openheid van zaken geven’, vindt een woordvoerder. ‘Het is volstrekt onduidelijk hoe de nieuwe prijs tot stand is gekomen.’
Grondstoffen
Het hoofdkantoor van het farmaceutische bedrijf blijft wel de grondstoffen voor lutetium octreotaat aan Nederlandse ziekenhuizen leveren. Het bedrijf meent de prijs hiervan niet te verhogen. Zorgverzekeraars zijn echter sceptisch. Zij hopen daarom dat de ziekenhuizen zelf lutetium octreotaat blijven maken. Mocht dit niet lukken, dan kunnen jaarlijks zo'n 125 patiënten geen toegang meer krijgen tot dit zeer effectieve geneesmiddel. Simpelweg omdat het te duur is.
- NOS
- Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde