Een kwart van de Nederlandse jongeren heeft waarschijnlijk gehoorschade. Dat concluderen onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam op basis van de resultaten online zelftesten.
Tussen 2010 en 2014 deden meer dan 300.000 mensen zo'n online hoortest. Tijdens zo'n test krijg je een aantal simpele woorden te horen, met meer of minder ruis op de achtergrond. Zo wordt gemeten hoeveel je in een rumoerige omgeving kan verstaan. Een van de eerste signalen van gehoorschade is dat het lastig is om mensen te begrijpen als er veel achtergrondgeluid is.
Slechte score
Een kwart van de deelnemers van tussen de 12 en 25 jaar scoort al slecht op deze online hoortesten. Een slechte uitslag geeft een indicatie dat er sprake is van gehoorschade. Gehoorschade loop je op als je vaak en lang naar hard geluid luistert. Daardoor is er kans op slechthorendheid of overgevoeligheid voor geluid. Ook kan je last krijgen van tinnitus: piepende en fluitende tonen in je oor. Gehoorschade is vaak niet meer terug te draaien.
Oorzaken
Grote boosdoeners zijn harde muziek luisteren via je koptelefoon óf tijdens het uitgaan. Een mp3-speler op maximaal niveau kan een geluid produceren van 105 decibel. Ook het geluid in clubs en kroegen is vaak te hard (104 tot 112 decibel).
- NOS