Een derde jongeren verlaat festivals vanwege harde muziek

Getty Images

De muziek op festivals en muziekevenementen is soms zo hard dat een derde van de jongeren voortijdig naar huis gaat. Het merendeel vindt dat de organisatoren verantwoordelijk zijn voor informatie over gehoorschade en gehoorbescherming. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nationale Hoorstichting onder 1044 jongeren van 18 tot en met 30 jaar.

Een positieve ontwikkeling is dat steeds meer de jongeren gehoorbescherming gebruiken. 36 procent van de respondenten draagt oordoppen bij festivals met luide muziek. Bij een onderzoek 4 jaar geleden onder 130.000 stappers lag dit percentage nog op maar 4 procent.

Meer informatie over gehoorschade

In 2014 maakte de Hoorstichting afspraken met de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) over het geluidsniveau bij muziekevenementen. De stichting geeft aan dat sindsdien zaken al sterk zijn verbeterd.

"Zo blijkt uit het onderzoek dat ruim de helft van de festivalbezoekers door organisatoren van een festival weleens is geïnformeerd over gehoorschade. Toch lopen veel jongeren weg omdat de muziek te hard staat. Daar moet verandering in komen. Want uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren die nooit naar een festival gaan dat juist niet doen vanwege de te harde muziek (73 procent). Hier laten festivalorganisatoren duidelijk kansen liggen", aldus Kelly Coenen, woordvoerder bij de Hoorstichting.

Wettelijke limiet

Volgens Coenen is het tijd voor de overheid om een wettelijke limiet van het geluidsniveau bij muziekevenementen in het leven te roepen. "Een groot aantal organisatoren houdt zich aan het huidige convenant maar er zijn er nog te veel die niet zijn aangesloten. Zij zijn van mening dat bezoekers wegblijven als de muziek niet hard genoeg aan staat. Ons onderzoek toont juist aan dat te harde muziek een groot probleem is. Bezoekers lopen weg of blijven weg."

Voor jongeren lijkt een wettelijke geluidslimiet overigens niks nieuws. Ruim acht op de tien respondenten dachten dat er in Nederland al een limiet geldt op festivals/muziekevenementen.

Bron 
  • Nationale Hoorstichting