Migrainehoofdpijn ontstaat niet door verwijding van bloedvaten in het hoofd en ook stress is geen uitlokker van migraineaanvallen. Dat stelt Guus Schoonman, arts en onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), die vandaag promoveerde.
Schoonman mat bij 27 migrainepatiënten de doorsnede van een groot aantal bloedvaten in de hersenen en hersenvliezen vlak vóór, tijdens en na een migraineaanval. Hij gebruikte hiervoor een nieuwe, zeer gevoelige MRI-techniek. De bloedvaten waren tijdens de hoofdpijnfase niet verwijd.
Dit betekent dat nieuwe medicijnen tegen migraine geen vaatvernauwend effect hoeven te hebben, in tegenstelling tot wat altijd gedacht werd. De huidige migrainemedicijnen vernauwen wel de bloedvaten, waardoor ze gevaarlijk kunnen zijn voor patiënten die ook last hebben van een vernauwing van hart- of andere bloedvaten.
Stress
Veel patiënten en artsen gaan er van uit dat er een verband is tussen stress en migraine. Maar de resultaten van het onderzoek wijzen anders uit. De onderzoeker volgde 27 patiënten gedurende enkele weken. Dagelijks werden stresshormonen en de bloeddruk gemeten. Ook werd er een dagboek bij gehouden. Er bleek geen verband te zijn met het optreden van een aanval, ook niet bij patiënten die vooraf hadden aangegeven dat stress bij hen migraineaanvallen uitlokt.
- Leids Universitair Medisch Centrum