Het risico dat een 70-jarige dement wordt, is nu 13 procent kleiner dan tien jaar geleden. Dit komt door betere gezondheidszorg en leefstijlfactoren, blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam en de Harvard School of Public Health.
Ook in de twintig jaar daarvoor daalde het risico op dementie telkens met 13 procent per tien jaar. Dat blijkt uit een analyse van zeven grote bevolkingsonderzoeken in de VS en Europa waar bijna 50 duizend 65-plussers aan hebben meegedaan.
Betere gezondheidszorg
Hoewel nog niet wetenschappelijk vastgesteld, is dit volgens hoofdonderzoeker en arts-epidemioloog Frank Wolters te wijten aan betere gezondheidszorg. "Zowel in Europa als in de Verenigde Staten hebben artsen en onderzoekers hart- en vaatziekten flink aangepakt. Door onder andere patiënten met hoge bloeddruk en veel slecht cholesterol op te sporen en te behandelen, en roken te minderen. Met het terugdringen van de epidemie van hart- en vaatziekten lopen ook de hersenen op leeftijd minder schade op."
Opleidingsniveau
Daarnaast zou opleidingsniveau een rol spelen. "We zien dat meer mensen een hoger opleidingsniveau hebben. Verschillende onderzoeken laten zien dat mensen met een hogere opleiding minder vaak dement worden. Het lijkt erop dat door te leren je hersenen een reserve opbouwen tegen slijtage later in het leven." Daarentegen blijft het totale aantal mensen met dementie wel toenemen. Volgens Wolters komt dit door vergrijzing. "Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans namelijk is om dement te worden. De bevolking blijft groeien en de mensen worden gemiddeld steeds ouder."
Het onderzoek is gepubliceerd in vakblad Neurology.
- Erasmus MC