Onderzoek naar de hersenen van professionele muzikanten laat zien dat muzikale expertise ook voordelen geeft voor het lange termijngeheugen. Het is voor het eerst dat een studie dit verband aantoont.
Heekyeong Park en James Schaeffer van de University of Texas Arlington bestudeerden met behulp van EEG en MRI de elektrische activiteit van neuronen in de hersenen van 14 muzikanten en 15 niet-muzikanten. Ze ontdekten duidelijke verschillen in verwerking, vooral in de frontale en pariëtaal kwab. De onderzoekers presenteerden de eerste voorzichtige resultaten van hun onderzoek op Neuroscience 2014, een internationale bijeenkomst van de Society for Neuroscience.
Muziek
"Het is bekend dat muzikaal getrainde mensen linguïstische informatie sneller verwerken dan mensen zonder die training", aldus Park. "En eerder onderzoek liet ook voordelen in werkgeheugen van muzikanten zien. Voor deze nieuwe studie wilden we kijken naar het verschil tussen taken met plaatjes of woorden en of er ook een verbetering van het lange termijngeheugen optreedt."
De muzikanten binnen het onderzoek speelden allemaal al minstens 15 jaar klassieke muziek. Bij de werkgeheugentesten hadden zij veel meer hersenactiviteit dan de controlepersonen. Op het gebied van het lange termijngeheugen vonden de onderzoekers alleen een grotere gevoeligheid bij het geheugen voor plaatjes.
Gevoeligheid
Waarom muzikanten deze gevoeligheid ontwikkelen, hebben de wetenschappers niet onderzocht. Volgens Park is het mogelijk dat muzikanten door het lezen van noten meer ingesteld zijn op het verwerken van afbeeldingen en dat zij de informatie daardoor sneller verwerken.
Muziek lijkt dus zeker belangrijk voor het lange termijngeheugen, vooral voor non-verbale informatie. "En we worden omringd door non-verbale informatie", aldus Park. "Onze resultaten dragen bij aan de wetenschap over dat muzikale training een goede manier is om cognitieve vaardigheden te verbeteren."
- Science Daily