90-plussers steeds gezonder en actiever

Getty Images

De huidige 90-plussers zijn gezonder en actiever in vergelijking met hun leeftijdsgenoten 10 jaar geleden. Dit blijkt uit grootschalig Deens onderzoek dat is gepubliceerd in The Lancet.

Een groep Deens-Amerikaanse wetenschappers deed uitgebreid onderzoek bij grote groepen Deense ouderen die in 1905 of 1915 zijn geboren. Wat blijkt? Zowel wat betreft cognitieve gezondheid als dagelijkse activiteiten functioneert de groep uit 1915 aanzienlijk beter dan die van 1905.

​Mentaal gezonder
Fysiek bleken de groepen aan elkaar gewaagd, maar mentaal bleken er de nodige verschillen tussen de generaties: in de groep die in 1915 werd geboren haalde 23 procent de maximale score bij een test die de mentale gesteldheid peilt. In het eerste onderzoek kwam slechts 13 procent in de hoogste categorie terecht. De huidige groep 90-plussers was ook beter in staat is tot alledaagse handelingen.

​Commentaar
In een begeleidend commentaar plaatsen geriater Marcel OldeRikkert en epidemioloog René Melis van het UMC St Radboud het onderzoek in perspectief. "Het Deense artikel is zo interessant, omdat het als een van de eerste in grote groepen ouderen deze verschuiving zo concreet en uitgebreid in beeld brengt."

"Cognitieve functies zoals aandacht, verbaal geheugen en spreekvaardigheid nemen over het algemeen veel minder sterk af dan werd gedacht. Hetzelfde geldt voor lichamelijke activiteiten zoals wandelsnelheid, de kracht in je handen en het vermogen om zelfstandig uit je stoel te komen."

​Minder vroeg dementeren
"De huidige zorgmodellen gaan uit van een sterke stijging van het aantal dementerende tachtigplussers in de komende decennia. Dit onderzoek onder 90-plussers wijst echter in de richting van een afvlakking van die trend, waarbij mensen over het algemeen ook minder vroeg beginnen te dementeren", zegt OldeRikkert.
 
Geprikkeld
Uit het Deense onderzoek komt niet naar voren wat de oorzaak is van deze omslag bij 90-plussers. OldeRikkert en Melis denken dat het vooral te danken is aan een meer stimulerende omgeving, die ouderen gedurende hun hele leven voortdurend intellectueel prikkelt en uitdaagt.

Het onderzoek verscheen in The Lancet.

Bron 
  • ANP
  • Radboudumc