Zestigplussers weten weinig over aortaklepstenose
Zestigplussers weten weinig over aortaklepstenose, een verkalkte hartklep in de kransslagader, alsmede de ernst en de gevolgen ervan. Dit maakt het in Nederland de minst bekende hartaandoening.
Dat concludeert het onderzoeksbureau Opinion Matters, na een online enquête onder 9.500 Europeanen van 60 jaar en ouder. De Nederlandse resultaten zijn nu bekend gemaakt door de website nieuwehartklep.nl.
Resultaten
Zo blijkt dat slechts 25 procent van de Nederlanders weet wat aortaklepstenose is, tegenover 38 procent in Europa. Daarbij maakt een enkele zestigplusser zich er zorgen over, terwijl een verkalkte hartklep voorkomt bij een op de tien ouderen boven de 65 jaar.
Ook is 40 procent van de ondervraagden niet op de hoogte van de ernst van de aandoening; de levensverwachting is slechts twee jaar. De symptomen worden verder vaak verward met andere zaken zoals ouderdom of dichtgeslibde aderen.
Gemis
"Deze resultaten laten een gemis aan kennis zien bij ouderen bij wie de aandoening veel voorkomt en in ernstige vorm levensbedreigend is", vertelt Dr. G. Brandon Bravo Bruinsma, cardiothoracaal chirurg in het Isala ziekenhuis in Zwolle. "Ze lopen daarmee het risico symptomen als kortademigheid, afnemende conditie, pijn op de borst of moeheid, onvoldoende serieus te nemen. Dit kan ertoe leiden dat patiënten zich te laat melden bij de huisarts en worden doorverwezen voor een hartklepvervanging."
Huisarts
De overige resultaten van het onderzoek laten zien dat vergelijkbaar met andere Europeanen Nederlanders het minst vaak naar de huisarts gaan voor een check up van het hart(24 procent). Ook luistert de huisarts minder vaak naar hun hart met een stethoscoop(24 procent). Als de arts een ‘ruisje’ hoort in het hart kan dit een eerste aanwijzing voor een hartklepafwijking zijn en is verder onderzoek door een cardioloog nodig om de aard en ernst van de aandoening te bepalen