Tomaten beschermen tegen hartaandoeningen

Getty Images

MAASTRICHT - De combinatie van aanwezige voedingsstoffen in tomaten kan de ontwikkeling en verergering van hart- en vaatziekten voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van Merel Hazewindus van de Universiteit Maastricht.

Het onderzoek, overigens gesteund door Heinz, toont aan dat de combinatie van de antioxidanten lycopeen, vitamine C en E in tomaten en tomatenketchup een sterker beschermend effect heeft dan de individuele antioxidanten apart.

Lycopeen
Het eten van tomaten wordt al lange tijd geassocieerd met het behouden van een goede gezondheid en het verminderen van het risico op hartaandoeningen. Dit gezondheidseffect wordt veroorzaakt door de vele verschillende bestanddelen die van nature in tomaten aanwezig zijn. De meest voorkomende is lycopeen, dat de tomaat haar rode kleur geeft. Nadat tomaten zijn verhit, is lycopeen beter toegankelijk en biologisch actiever.

Hazewindus: "Het is bekend dat de afzonderlijke bestanddelen lycopeen, vitamine C en E een beschermend effect hebben op de ontwikkeling van hartaandoeningen. We wilden echter uitzoeken wat het effect zou zijn van een combinatie van deze bestanddelen in tomaten en tomatenketchup."

Ze deed zowel onderzoek in celkweekjes als in proefpersonen. Zo liet ze een aantal proefpersonen maaltijden eten met en zonder tomatenketchup. De mannen die de tomatenketchup hadden gegeten bleken beter beschermd tegen de ontwikkeling van hartaandoeningen.

Deze resultaten versterken het bewijs dat tomaten en tomatenketchup een beschermende rol spelen tegen hartaandoeningen.

Auteur 
Bron 
  • Universiteit Maastricht