Simpele kaartspellen kunnen patiënten die een beroerte hebben gehad, helpen bij hun herstel. Het verbetert hun motorische vaardigheden, zo blijkt uit onderzoek van St Michael’s Hospital.
Bij de revalidatie na een beroerte worden steeds vaker virtual reality games ingezet. De onderzoekers wilden weten of traditionele spellen even effectief zijn. Ze selecteerden 141 patiënten die recent een beroerte doorgemaakt hadden en nu problemen hadden met het bewegen van een van hun handen en armen.
Aanzienlijke verbetering
De helft van de proefpersonen speelde gedurende twee weken tien keer een uur lang een virtual reality spel op de Wii. De andere helft deed tien keer een uur lang een 'gewoon' spelletje, zoals een potje kaarten, bingo, jenga of een balspel. Daarnaast volgden alle deelnemers het gebruikelijke revalidatieprogramma.
In beide groepen was een aanzienlijke verbetering van de motorische vaardigheden te zien, zowel na de twee weken spelletjes spelen als vier weken later. De deelnemers functioneerden even goed.
Technologie niet altijd nodig
"We houden allemaal van technologie en we hebben de neiging om te denken dat nieuwe technologie beter is dan ouderwetse methoden, maar soms klopt dat niet. In deze studie vonden we dat simpele recreatieve activiteiten die overal gebruikt kunnen worden net zo effectief kunnen zijn als technologie", zegt Gustavo Saposnik.
De onderzoekers concluderen dat het niet zo veel uitmaakt wat patiënten precies doen om hun motorische vaardigheden terug te krijgen, als ze maar iets doen wat voldoende intensief is en ze bij deze activiteit hun handen en armen moeten bewegen.
De resultaten zijn gepubliceerd in the Lancet Neurology.
- BBC