'Kwart miljoen zestigplussers geen idee van hartfalen'

hartfalen
Getty Images

In Nederland lijden waarschijnlijk meer dan 250.000 zestigplussers aan hartfalen zonder dat zij dit weten, zegt de Hartstichting op basis van eigen onderzoek. Het zijn er meer dan de 240.000 mensen die zijn geregistreerd en van wie bekend is dat ze aan de ziekte lijden, meldt RTL Nieuws.

Uit het onderzoek dat de Hartstichting liet uitvoeren blijkt dat mensen met klachten die horen bij hartfalen vaak niet denken dat deze van hun hart komen. Daarnaast stellen mensen een bezoek aan hun huisarts uit, omdat ze het lastig vinden om vage klachten met de arts te bespreken. Zouden mensen meer weten over hartfalen, dan zouden ze wél sneller naar de huisarts gaan.

Snelst groeiende hartziekte

"Hartfalen is de snelst groeiende hartziekte van Nederland, maar de klachten blijken niet of pas laat herkend te worden. Symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden worden regelmatig verward met andere ziekten, stress of algemene ouderdomsklachten", aldus de Hartstichting tegen RTL Nieuws.

Op tijd naar de huisarts

Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Daardoor krijgen organen onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen en worden afvalstoffen slecht afgevoerd. Met een bloedtest en een hartfilmpje kan de huisarts testen of klachten door hartfalen komen, aldus de stichting. Als mensen op tijd naar de huisarts gaan, kan hartfalen op tijd ontdekt worden. Iemand kan dan enorm opknappen en uiteindelijk ook langer leven.

Cardioloog Jan Willem Borleffs van het HagaZiekenhuis in Den Haag: "Meer dan de helft van de patiënten zien we na een aantal maanden behandelen als een totaal ander mens terug. Velen kunnen na een paar weken de trap alweer op en activiteiten buitenshuis ondernemen, terwijl ze dat eerst niet meer konden. Onderzoek en behandelen is echt de moeite waard."

De Hartstichting start in november een campagne om de klachten die horen bij hartfalen onder de aandacht te brengen.

Bron 
  • RTL Nieuws
  • Hartstichting