Kans op hartziekte halveert door polypil

Getty Images

UTRECHT - De polypil halveert het voorspelde risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit internationaal onderzoek naar de combinatiepil met aspirine en bloeddruk- en cholesterolverlagers.

Aan het onderzoek werkten epidemiologen prof. dr. Michiel Bots en prof. dr. Rick Grobbee van het UMC Utrecht mee.
 
Uit het onderzoek blijkt dat bij de proefpersonen de bloeddruk en het cholesterolgehalte daalt na twaalf weken gebruik van de polypil. Deze combinatie van factoren betekent omgerekend een halvering van de kans op hart- en vaatziekten. Mensen lopen minder risico op bijvoorbeeld een hersen- of hartinfarct of verkalking van de kransslagaders.
 
Preventieve werking
De meeste deelnemers waren tussen de 50 en de 70 jaar. Bij aanvang van de proef hadden zij een risico van 7,5 procent op hart- en vaatziekten binnen vijf jaar. Veel nieuwe patiënten met hart- en vaatziekten komen uit deze groep. Volgens de huidige normen zouden zij geen van de vier componenten van de polypil voorgeschreven krijgen.
 
In absolute aantallen overlijden er aan hart- en vaatziekten veel meer mensen die enkele licht verhoogde risiscofactoren combineren, dan patiënten met één hoge risicofactor. De resultaten steunen het idee dat de polypil ingezet kan worden om vaatziekten te voorkomen, vindt prof. dr. Rick Grobbee van het UMC Utrecht: "Naarmate meer gegevens beschikbaar komen over veiligheid en effectiviteit wordt het argument sterker om de polypil voor te schrijven aan mensen van middelbare leeftijd en ouder. Vooral als zij één of meer risicofactoren hebben."
 
Bijwerkingen
Aan het onderzoek namen 378 gezonde mensen deel uit zeven landen, waaronder 102 Nederlanders. Eén op de zes deelnemers had last van bijwerkingen, zoals maagproblemen en duizeligheid. Eén op de twintig mensen stapte uit het onderzoek vanwege die bijwerkingen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht