Muziek beïnvloedt pasfrequentie bij lopers

Getty Images

Het tempo van muziek heeft een invloed op het aantal stappen dat sporters zetten bij het lopen, blijkt uit onderzoek van de UGent. De resultaten kunnen relevant zijn voor looptraining en blessurepreventie.

Aangezien heel wat joggers met muziek trainen, wilden onderzoekers van het IPEM (het onderzoekscentrum van de afdeling Musicologie, Vakgroep Kunst-, Muziek-, en Theaterwetenschappen aan de UGent) nagaan of het tempo van muziek de pasfrequentie tijdens het lopen kan beïnvloeden. Eerdere studies hadden al aangetoond dat muziek een motiverend effect kan hebben op sportprestaties en dat een hogere pasfrequentie blessurepreventief kan werken.

Experiment

De onderzoekers nodigden een groep recreatieve lopers uit in de Gentse Topsporthal, om op muziek te lopen die ze op voorhand zelf mochten kiezen en motiverend om te lopen vonden. De proefpersonen liepen telkens 4 ronden van 200 meter, 11 keer na elkaar.

Tijdens de eerste ronde werd het looptempo gemeten. Bij de volgende ronde werd de muziek aangeboden, aangepast aan het looptempo van de proefpersonen. Tijdens de laatste twee rondes speelde er muziek die ofwel 3.0, 2.5, 2.0, 1.5, 1.0 of 0 procent sneller of trager klonk dan voorheen. De niveaus werden gekozen omdat de focus van de studie op spontaan loopgedrag lag en tempowisselingen doorgaans pas hoorbaar zijn vanaf aanpassingen rond 4 procent.

Resultaat

Uit de studie bleek dat onhoorbare shifts in het tempo van de muziek de pasfrequentie van de lopers significant beïnvloedden. Een vertraagd tempo resulteerde in een lagere pasfrequentie, terwijl een verhoogd tempo tot een groter aantal stappen per minuut leidde. Vrouwelijke lopers bleken zich beter aan te passen aan het tempo van de muziek dan mannen.

Het tempo van muziek heeft dus een onmiskenbare invloed op het aantal stappen dat we zetten tijdens het lopen, ook al zijn we ons er misschien niet van bewust.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Sports Medicine.

Bron 
  • Universiteit Gent