Aardbeien staan op de vijfde plek van meest gegeten
fruitsoorten in Nederland. Deze tere lekkernij is eigenlijk geen vrucht, maar een schijnvrucht; het zijn de pitjes aan de buitenkant die de echte vrucht zijn. In Nederland wordt per jaar ruim veertigduizend ton aardbeien geteeld. Eet je vaak Nederlandse aardbeien? Dan is de kans groot dat ze uit de kas komen.
Vol van smaak, genadig voor je vetaanmaak
Aardbeien bevatten weinig
calorieën. Een schaaltje gevuld met 100 gram van deze overheerlijke zomerkoninkjes bevat slechts 29 kilocalorieën. En zo heb je ook alweer de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit binnen.
Boordevol vitamine C
In deze lekkere rode vruchtjes zit een grote hoeveelheid
vitamine C; op de kiwi na het meeste van alle vruchten. Dit is goed voor je weerstand, je huid en haar en helpt mee verkoudheid te bestrijden. Bovendien is vitamine C een
antioxidant. Deze zorgt ervoor dat bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam geneutraliseerd worden.
Een bron van foliumzuur
Naast vitamine C bevatten aardbeien ook
foliumzuur. Dit wordt ook wel vitamine B11 genoemd en het zijn vaak zwangeren die hier een tekort aan hebben en dus wel een extra portie kunnen gebruiken. Foliumzuur is belangrijk voor de groei van het lichaam en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Daarnaast is het belangrijk voor de vroege ontwikkeling van ongeboren kinderen.
Een bron van kalium
Aardbeien zijn een goede bron van
kalium. Kalium is belangrijk voor een goede
bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Ook is het belangrijk voor een goede spiersamentrekking en geleiding van de zenuwprikkels.
Verkrijgbaarheid
Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Echte Nederlandse aardbeien kun je vooral in de zomermaanden in overvloed krijgen. Februari is de enige maand dat de Nederlandse aardbei niet verkrijgbaar is, maar die uit het buitenland gelukkig wel.
Hoe houd je ze goed?
Aardbeien zijn erg teer, hierdoor kneuzen en beschimmelen ze snel. In de koelkast blijven aardbeien één tot drie dagen goed, op een koele plek buiten de koelkast is dit één dag. Als je aardbeien invriest, dan kun je ze wel acht maanden tot een jaar bewaren. Je houdt ze het langst goed door ze met kroontje en onafgedekt te bewaren.
Recepten
Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Bij het telen van aardbeien worden pesticiden gebruikt, daarvan kunnen resten achterblijven. De kans dat zo’n rest een gevaar voor de gezondheid vormt is erg klein. Bij biologisch fruit worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. De middelen die gebruikt worden zijn van natuurlijke oorsprong. Ze zijn beter voor het milieu.