Appels met peren vergelijken
Een gezond voedingspatroon bestaat uit minimaal 250 gram groenten en twee stuks fruit. Met een weegschaal kun je die groenten nog wel bepalen - hoewel er natuurlijk wel een verschil zit tussen rauwe en gekookte groenten -, maar hoe zit dat met fruit?
Een banaan kun je niet vergelijken met een mango en een aardbei is wel een tikkeltje kleiner dan een sinaasappel. Hoeveel is een portie? En wat heb je nodig om aan die twee stuks (is twee porties) fruit te komen?
Vrucht | Een portie? |
---|---|
Aardbei | Schaaltje (100 gram) |
Abrikoos | 5 stuks |
Ananas | Schijf (100 gram) |
Appel | 1 stuk |
Avocado | 1 halve |
Banaan | 1 stuk |
Blauwe bes | Schaaltje (100 gram) |
Bosbes | Schaaltje (100 gram) |
Braam | Schaaltje (100 gram) |
Cranberry | Schaaltje (100 gram) |
Dadels | 6 stuks |
Druif | Trosje (125 gram) |
Framboos | Schaaltje (100 gram) |
Granaatappel | 1 halve |
Grapefruit | 1 halve |
Kers | Schaaltje (125 gram) |
Kiwi | 2 stuks |
Lychee | Schaaltje (200 gram) |
Mandarijn | 2-3 stuks |
Mango | 1 kwart |
Meloen | Schijf (100 gram) |
Mineola | 1 stuk |
Nectarine | 1 stuk |
Passievrucht | 5 stuks |
Peer | 1 stuk |
Perzik | 1 stuk |
Pruim | 2-3 stuks |
Rozijn / Krent | 1 eetlepel |
Sinaasappel | 1 stuk |
Fruit staat in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt. Bij het telen van fruit worden pesticiden gebruikt, daarvan kunnen resten achterblijven. De kans dat zo’n rest een gevaar voor de gezondheid vormt is erg klein. Bij biologisch fruit worden minder bestrijdingsmiddelen gebruikt. De middelen die gebruikt worden zijn van natuurlijke oorsprong. Ze zijn beter voor het milieu.
- Voedingscentrum
- Groenten Fruit Bureau