Verkouden? Zo kom je de dag door

10 tips voor de strijd tegen snot

verkouden
Getty Images

Je bent verkouden, flink verkouden. Je neus zit stevig verstopt en je hebt een vervelend hoestje. Niet lekker, maar thuisblijven lijkt overdreven. Of misschien schreeuwt je verkouden lichaam wel om een dagje bed, maar laten de omstandigheden dat echt niet toe. Met deze tips kom je de dag wel door.

1. Stomen en ontspannen

Begin de dag met een warme douche. Je ontspant zo je hele lichaam en het warme water kan je klachten verlichten. Het versnelt de genezing echter niet. Je kunt ook stomen boven een kom met heet water. Gebruik geen kamille of menthol, hierdoor kunnen je slijmvliezen gaan irriteren.

2. Drink voldoende

Als je verkouden bent, heb je vocht nodig. Dus drink de hele dag door: water, sap, bouillon, thee. Je immuunsysteem kan dan beter de strijd aan met ziektekiemen. Daarbij houd je zo gezwollen slijmvliezen vochtig en vul je ook het vocht aan dat je verliest door het snuiten van je neus. Alcohol, koffie en energiedrankjes kun je wel beter mijden, die hebben een uitdrogend effect.

3. Open je neus

Bij een verstopte neus kunnen neusdruppels met zout en water soms wat verlichting geven. Je kunt de zoutoplossing zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een limonadeglas met lauw water.

Natuurlijk kun je ook kant-en-klaar neusdruppels of -spray kopen. Je hebt ze met een zoutoplossing of met xylometazoline. Deze laatste vermindert de zwelling van het slijmvlies, waardoor je gemakkelijker kunt ademen. Een middel met xylometazoline mag je drie keer per dag gebruiken voor maximaal een week.

4. Vermijd rook

Rook van sigaretten irriteert de slijmvliezen en vertraagt daardoor het herstel. Meeroken is daarbij net zo slecht als zelf roken. Vermijd dus rokerige ruimtes en laat sigaretten liggen.

5. Verzacht pijn

Voel je je heel beroerd? Neem dan paracetamol of ibuprofen. Hierdoor verzacht je niet alleen eventuele pijn, maar het kan ook eventuele koorts of ontstekingen verminderen. Let wel op dat je de maximale dagelijkse dosis niet overschrijdt.

6. Was je handen

Het is altijd belangrijk om je handen regelmatig te wassen, maar als je verkouden bent geldt dit nog sterker. Was je handen in ieder geval na elke hoest-, nies- of snuitbui. Probeer je ogen, mond en neus ook niet te vaak aan te raken. Op die manier besmet je je zelf namelijk gemakkelijk opnieuw. En dan ben je nòg langer verkouden.

7. Ga voor frisse lucht

Warme droge lucht van een verwarmingssysteem droogt de slijmvliezen sneller uit. Zorg dus voor een goede ventilatie en maak eventueel gebruik van een luchtbevochtiger. Even naar buiten kan ook wonderen doen. Van een beetje daglicht knapt iedereen op.

8. Wees eenzaam

Om zeker te zijn dat je de mensen in je omgeving niet besmet, is het slim om direct contact met anderen te mijden. Houd je handen of een zakdoek voor je mond als je niest, of nog beter: nies in je elleboog. Probeer ook niet te veel handen te schudden.

9. Neem rust

Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen van een verkoudheid. Plan ’s avonds dus niet te veel, neem een goede maaltijd en ga op tijd naar bed. Probeer minstens acht uur te slapen. Een uitgerust lichaam heeft meer weerstand.

10. Heb geduld

Een gewone verkoudheid gaat vanzelf over, maar het hoesten, niezen en snotteren kan soms wel een paar weken duren. Heb dus geduld en verwacht niet dat je na twee dagen weer helemaal de oude bent. Als je last krijgt van andere klachten zoals benauwdheid, sufheid of koorts die langer dan vijf dagen aanhoudt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
 

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • WebMD