Houd je lichaam in optimale conditie
Het lichaam reageert op indringers, zoals virussen, die de gezondheid bedreigen. Hoe breng je je lichaam in optimale conditie om met volle kracht de strijd met ziekteverwekkers aan te kunnen gaan? Kortom: hoe zorg je voor voldoende weerstand?
Gezonde en verantwoorde voeding is belangrijk voor je afweersysteem. Eet regelmatig, gevarieerd, niet te vet en niet te zout. Zorg voor de nodige vezels en voldoende fruit (minstens twee stuks per dag) en verse groenten (dagelijks twee ons).
Eet gezond en gevarieerd
Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor een goede weerstand. Wie gevarieerd eet, krijgt er in principe voldoende van binnen. Kleine kinderen, zwangere vrouwen, chronisch zieken en ouderen hebben een grotere behoefte aan bepaalde vitamines. Het aanvullen van de voeding met een voedingssupplement is voor die groepen een goed idee.
Regelmatig en gezond eten is bovendien goed voor je darmflora. Niet onbelangrijk, want je darmen vormen een belangrijk deel van het immuunsysteem.
Drink het juiste vocht
Een juiste vochtbalans is essentieel voor een goede weerstand. Drink je te weinig, dan worden afvalstoffen niet afgevoerd. Probeer iedere dag in ieder geval anderhalf tot twee liter water te drinken. Thee, vruchtensappen of sportdrankjes mogen ook.
En ook al vind je het nog zo lekker, beperk je alcoholgebruik. Het afbreken van alcohol kost je lichaam namelijk behoorlijk wat tijd en moeite. Hoe meer glazen wijn, bier of sterke drank je drinkt, des te minder aandacht kan je lichaam stoppen in het bestrijden van ziekteverwekkers. Drink maximaal twee à drie glazen per dag en drink niet elke dag alcohol.
Leef regelmatig
Kies een verstandig leefpatroon. Regelmaat in je leven helpt namelijk enorm om je weerstand op peil te houden. Af en toe een avondje uit kan natuurlijk best, maar probeer altijd voldoende slaap te pakken. Zo'n acht uur per nacht wordt aangeraden. Wanneer je slaapt, krijgt je lichaam namelijk de tijd om zich te herstellen en weer op krachten te komen.
Ook stress heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem. Hetzelfde geldt voor depressies. En, ook belangrijk, laat de sigaretten links liggen. Roken kan namelijk niet alleen op de lange termijn je gezondheid schaden, maar tast ook je weerstand aan. Leef dus regelmatig, verstandig en lach veel.
Beweeg
Ook voldoende lichaamsbeweging geeft je weerstand een duwtje in de rug. Mensen tussen de 18 en 55 jaar wordt geadviseerd om een half uur matig intensief te bewegen. Het liefst iedere dag, maar in ieder geval vijf dagen per week. Bij 'matig intensief' kun je bijvoorbeeld denken aan wandelen, fietsen, zwemmen of joggen.
Houd je lichaam schoon
Ook een goede persoonlijke hygiëne helpt je weerstand te vergroten. Je komt dan bijvoorbeeld minder snel in aanraking met ziekteverwekkers die zich schuil houden in het vuil. Was je handen regelmatig en geef jezelf dagelijks een goede wasbeurt. Neem een lekkere douche of een ontspannen bad. Het zorgt er niet alleen voor dat je je lekker fris voelt en verzorgd voor de dag komt, maar het is nog goed voor je ook.