Beschermen en bevochtigen
Ieder lichaam zit bomvol slijm en snot. Als je verkouden bent en de ene na de andere zakdoek vol snuit, ben je misschien niet zo blij met dat vieze, groene goedje. Toch is het erg belangrijk voor je lijf. Wat heb je precies aan het slijmerige spul?
Je mond, neus, keel, longen, maag en darmen zijn bekleed met slijmvlies: een laag cellen die slijm produceert. Slijm werkt als een beschermend dekentje, dat het weefsel eronder vochtig houdt.
De plakkerige substantie in je luchtwegen vangt stof op en voert het af, zodat het niet verder in je lichaam terechtkomt. Het slijmvlies van je neus bevochtigt de lucht die je inademt. Als slijm uit je neus drupt, noemen we het snot.
Liter per dag
Slijm en snot bestaan grotendeels uit water, maar bevatten ook allerlei nuttige ingrediënten. Bijvoorbeeld antilichamen die bacteriën en virussen herkennen en uitschakelen en enzymen die indringers doden. Eiwitten maken het slijm dik, zodat het geen fijne plek is voor dat soort ongewenste gasten.
Zelfs als je gezond bent, produceer je elke dag 1 à 1,5 liter snot. Het meeste verdwijnt ongemerkt via je keel in de maag. Snot valt pas op als het van consistentie verandert of als je ineens meer aanmaakt. Een flinke verkoudheid, allergie of contact met een irriterende stof kan ervoor zorgen dat het slijm dikker wordt en je neus gaat lopen.
Groen of rood
Snot kan geel, groen, roodachtig of bruinig zijn. Misschien heb je weleens gehoord dat geel of groen snot duidt op een infectie, maar dat is een fabeltje. Je kunt een flinke oor- of holteontsteking hebben in combinatie met helder slijm. Als je verkouden bent, stuurt je immuunsysteem witte bloedcellen naar je luchtwegen. Deze cellen bevatten een groenkleurig enzym, wat ervoor zorgt dat je snot dezelfde kleur krijgt. Ook is dikkig snot vaak groen.
Als de neus uitdroogt of geïrriteerd is door teveel wrijven, snuiten of peuteren, zit er soms wat rood of bruinig bloed in het snot. Dit is afkomstig van het gebied in de neusgaten waarin veel bloedvaatjes zitten. Een beetje bloed in je snot is niets om je zorgen over te maken.
Uit je neus eten
Hoewel je omgeving er misschien minder blij mee is, is je snotneus ophalen de gezondste optie. Zo zuig je het slijm en de eventuele virussen weg uit je holtes. Als je je neus snuit, pers je het slijm juist de holtes in, waardoor je risico loopt op een voorhoofdsholte-, bijholte- of oorontsteking.
Als je neus verstopt is, kan stomen boven een bak heet water en druppelen met een zoutoplossing wat verlichting geven. Ook neusdruppels of –spray met xylometazoline zorgen ervoor dat je weer vrij kunt ademen.
In een omgeving met droge lucht of veel stof droogt het snot in je neus al snel op. 90 procent van de Nederlanders peutert wel eens in zijn neus om zich te bevrijden van die stukjes. 10 procent eet het gevonden resultaat zelfs op.
- WebMD
- KNO