Dit jaar hebben artsen minder griepprikken besteld dan in het jaar daarvoor. Dat laat het RIVM weten aan BNR.
Voor het zesde jaar op rij hebben huisartsen minder vaccins tegen griep besteld. En dat terwijl we de afgelopen winter de dodelijkste en langste griepepidemie van de afgelopen veertig jaar hebben gehad, zegt Joost Timmermans van het RIVM.
"Waarom mensen zich minder laten vaccineren? Je ziet met name een afname in de groep van 60 tot 65 jaar. Die zijn daar twijfelachtig in en die komen minder. Maar door de jaren heen zie je die groep weer groter worden: de 61-, 62- en 63-jarigen gaan weer vaker de griepprik halen. We willen altijd benadrukken dat het een vrijwillige keuze is en het is aan de mensen zelf om hem te halen."
Zonde
Ted van Essen van het Nederlands Huisartsen Genootschap noemt het zonde. De griepprik beschermt immers tegen complicaties van de griep en tegen sterfte. Dat ook wel erg veel mensen tot een risicogroep behoren vindt hij geen geldige tegenwerping. "Het is moeilijk om bij preventie precies aan te geven wie risico lopen: een op de tien mensen krijgt griep en negen van de tien zijn dus voor niks gevaccineerd. Het is nou eenmaal lastig bij preventie om te bepalen voor wie je het doet."
Het is nog niet bekend hoeveel mensen uiteindelijk toch een griepprik gaan halen, dat kan nog tot half november.
- BNR