Onderzoek naar combinatie mediwiet en zware pijnstiller

mediwiet
Getty Images

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat onderzoeken of patiënten met chronische pijn in spieren en bindweefsel baat hebben bij een combinatie van medicinale cannabis en zware pijnstillers. Hierdoor kunnen deze mensen in de toekomst - bij succesvolle resultaten - minder verslavende middelen als oxycodon gebruiken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

In Nederland gebruiken nu ruim één miljoen patiënten opioïden. Dit zijn zware pijnstillers, zoals morfine, oxycodon en fentanyl, gebaseerd op de natuurlijke stof opium. Het aantal gebruikers is sinds 2010 gestegen met 55 procent.

"Deze pijnstillers zijn bij langdurig gebruik verslavend en geven vervelende bijwerkingen zoals sufheid, misselijkheid en obstipatie. Wij denken dat je minder oxycodon hoeft voor te schrijven als je patiënten ook de mogelijkheid geeft om medicinale cannabis te gebruiken", aldus hoofdonderzoeker professor Albert Dahan (Anesthesiologie) via AD.nl. 

Dahan wil met zijn onderzoek aantonen dat een combinatie van medicinale cannabis en een zware pijnstiller net zo effectief is qua pijnbestrijding, maar met minder nare bijwerkingen. "We zijn er nog lang niet. Maar als dit werkt, zou het fantastisch zijn. Er is een enorme vraag naar medicinale cannabis en het is belangrijk dat het gebruik ervan een wetenschappelijk tintje krijgt."

Onderzoek

De studie moet nog worden goedgekeurd, maar als dit het geval is, dan bestaat deze uit drie groepen van in totaal zestig patiënten. Zij krijgen straks willekeurig dagelijks oxycodon, een combinatie van medicinale cannabis (Bediol) en oxycodon, of uitsluitend Bediol. Alle patiënten worden thuis behandeld en zij krijgen de grof gemalen medicinale wiet toegediend met een draagbare verdamper.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid meldt dat medicinale cannabis wellicht voor bepaalde patiënten een alternatief kan zijn voor opioïden. Hij vindt het dan ook goed dat het LUMC daar onderzoek naar doet. Zodra de studie afgerond is, zal minister Bruins (Medische zorg) een taakgroep met apothekers, artsen en andere specialisten vragen de resultaten te beoordelen.

Bron 
  • ad.nl