Jaarlijks moeten apothekers zo'n 10 miljoen recepten aanpassen die voornamelijk door huisartsen zijn uitgeschreven. Hiermee worden niet alleen administratieve slordigheden rechtgetrokken, maar worden ook medische blunders voorkomen. Dit schrijft De Telegraaf maandag.
"Zelfs ziekenhuisopnamen en het overlijden van patiënten wordt hiermee voorkomen", bevestigt apothekersorganisatie KNMP aan de krant. Jaarlijks overlijden in Nederland 1200 patiënten als gevolg van medicatiefouten van huisartsen, specialisten en verpleegkundigen.
De beroepsorganisatie voor huisartsen, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), vindt het te vroeg om een conclusie te trekken. "Wij kennen deze cijfers niet."
Interventie
KNMP baseert zich op gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetalen. Hieruit zou blijken dat er ieder jaar 240 miljoen receptregels worden uitgeschreven, waarvan bij 4,3 procent van deze regels een 'interventie' nodig is. Dit betekent dat de apotheker een recept administratief moet corrigeren of de medicatie moet aanpassen. De apotheker bekijkt bijvoorbeeld of de dosering van een middel klopt en of de medicatie niet botst met andere medicijnen die de patiënt neemt.
De LHV vindt het goed dat er bij het publiek meer duidelijkheid komt over de taken van de apotheker, stelt zij in de Telegraaf. "De apotheker en huisarts houden samen de veiligheid van de patiënt in de gaten bij het nemen van medicatie."
- De Telegraaf