'Schaamte bij karaoke bewijs gezond verstand'

Getty Images

BAARN - Schaamte na het terugzien van je eigen karaoke-optreden is een goed teken, menen Amerikaanse onderzoekers. Zij brengen schaamte in verband met een goed stel hersenen.

Voor hun studie observeerden de onderzoekers van de University of California, San Fransisco en Berkeley 79 mensen: 21 personen met 'gezonde' hersenen en 58 personen met ouderdomskwaaltjes of ziekten als gevolg van veroudering, zoals de ziekte van Alzheimer.

Optreden voor de camera
De 'proefkonijnen' werd dan wel niet gevraagd een optreden weg te geven in een karaokebar, zij lieten zich wel overhalen tot het zingen van 'My Girl' van de Temptations voor de camera met een bandopname. Daarna werden zij gevraagd hun eigen optreden terug te kijken en te luisteren.

Reacties van schaamte
Het doel van de onderzoekers was een gevoel van schaamte op te roepen bij de deelnemers. Tijdens het beschamende moment observeerden de onderzoekers de gezichtsuitdrukkingen en reacties van de zangers zoals zweten, blozen en een verhoogde hartslag.

"Bij gezonde mensen namen wij een duidelijke reactie van schaamte waar, " zegt Virginia Sturm verbonden aan de University of California. "Maar de deelnemers met een neurologische aandoening in het hersengebied, dat de middelste frontale cortex wordt genoemd, bleven ongedeerd. Conclusie: hoe kleiner het hersengebied, hoe minder schaamte mensen voelen."

Geen schaamte, wel angst
Sturm voegt daaraan toe dat de deelnemers met een neurologische aandoening wel degelijk gevoelens hebben. "De deelnemers die zich niet schaamden voor hun zangkwaliteiten, voelden wel diepe angst tijdens een tweede test waarbij zij schoten hoorden."

Preventieve diagnose
Karaoke is een ongebruikelijk onderdeel van een wetenschappelijk experiment, maar volgens de onderzoekers was het voor hun studie essentieel om het hersengebied dat schaamtegevoelens 'regelt' aan het werk te zien.

De onderzoekers hopen dat de subtiele veranderingen in emoties een aanwijzing kunnen zijn bij het opsporen van ouderdomsaandoeningen en geheugenproblemen.

Bron 
  • WebMD