BAARN - Ouderen blijken veel vaker te lijden aan autisme dan tot nu toe werd gedacht. Door een drukkere maatschappij komen ze op latere leeftijd alsnog in de problemen. Dat schrijft Plus Magazine in het maartnummer dat volgende week verschijnt.
In Nederland hebben naar schatting 85.000 45-plussers een of andere vorm van autisme. Volgens klinisch psycholoog Annelies Spek, gespecialiseerd in autisme bij volwassenen, lijden deze patiënten aan 'een gebrek aan verbinding' met anderen.
Ze missen sociale voelsprieten en weten niet goed hoe je met elkaar om hoort te gaan. Grapjes gaan aan ze voorbij en verder hebben autisten veel moeite met veranderingen: het moet gebeuren zoals zij het hebben bedacht. Anders kunnen ze in paniek raken of in blinde razernij ontsteken. Relaties, maar ook goed functioneren in een baan is moeilijk.
Weinig aandacht
Bij kinderen valt autisme eerder op, bijvoorbeeld bij een juf of een schoolarts. Op latere leeftijd is die aandacht er niet meer. Maar onze samenleving wordt steeds drukker en veeleisender. Kantoortuinen, multitasken, netwerken: het zorgt voor een overdaad aan prikkels waardoor oudere autisten nu alsnog uitvallen en hulp zoeken, stelt Spek.
Diagnose
Bijzonder hoogleraar autisme aan de Universiteit van Amsterdam Hilde Geurts, werkt nu aan een een diagnose en behandelrichtlijn voor volwassenen met autisme. Geurts hoopt dat naast psychologen ook huis- en bedrijfsartsen deze richtlijn dit jaar nog gaan gebruiken. Oudere autisten zijn namelijk blij dat er eindelijk een verklaring is voor hun 'anders zijn'.
Zo kreeg de 53-jarige Rens pas drie jaar geleden te horen dat hij aan autisme lijdt: "Er viel een last van mijn schouders. Ik wou dat ik het eerder had geweten, dan was het leven voor mij én mijn vrouw waarschijnlijk makkelijker geweest."
- Plus Magazine