'Ongeboren baby krijgt stress via moederkoek'

Getty Images

Zwangere vrouwen geven mogelijk de schadelijke effecten van stress door aan hun ongeboren kind door de placenta en via bacteriën in de vagina. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Pennsylvania.

De onderzoekers presenteerden de resultaten van twee onderzoeken bij dieren op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society of Neuroscience. Het is al langer duidelijk dat stress tijdens de zwangerschap effect heeft op de ontwikkeling van de kinderen, maar waarom en hoe stress invloed heeft op de hersenen is onduidelijk.

Vagina
Wanneer een baby het geboortekanaal passeert komen micro-organisme uit de moeders vagina terecht in het darmkanaal van het kind. Uit een eerste onderzoek onder leiding van Tracy L. Bale bleek dat de micro-organisme in de vagina als gevolg van stress veranderen. Dit heeft ook invloed op de populatie in het darmkanaal van de pasgeborenen en hangt samen met veranderingen in de hersenontwikkeling.

Met behulp van speciale technieken konden de onderzoekers bij muizen bepalen dat stress vroeg in de zwangerschap invloed had op de hoeveelheid lactobacillus bij zowel de moeder als het kind. De lactobacillus is een melkzuur producerende bacterie die in verband staat met de neurotransmitters in de hersenen. Het is gebleken dat een afname in het aantal bacteriën invloed heeft op de hersenontwikkeling. Bale denkt dat het ontdekte mechanisme kan helpen bij het begrijpen van waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor neurologische aandoeningen.

Placenta
In een tweede onderzoek keek Bale samen met haar collega's naar voorspellende biomarkers voor stress bij de zwangere vrouw. In de placenta (moederkoek) vonden zij een specifiek proteïne, OGT, dat mogelijk een grote betekenis heeft voor de hersenontwikkeling van het kind. De placenta van muizenmoeders die een jongen kregen had minder OGT dan bij een meisjesbaby. Bij gestresste moeders was de hoeveelheid OGT op zijn laagst.

Voor het onderzoek manipuleerden de onderzoekers de hoeveelheid OGT in de placenta van muizenmoeder. De babymuizen van moeders met weinig OGT waren als volwassen muis veel kleiner en gevoeliger voor stress. Dit is vergelijkbaar met het nageslacht van gestresste moeders. De tweede studie laat volgens Bale zien dat het OGT in de placenta mogelijk bescherming biedt tegen het effect van stress.

Bron 
  • Science Daily