Onderbroken slaap slecht voor geheugen

Getty Images

BAARN - Een verstoorde nachtrust beïnvloedt de vorming van herinneringen, zo laat een onderzoek bij muizen zien. De bevindingen kunnen helpen bij de verklaring van geheugenproblemen, zoals bij de ziekte van Alzheimer en slaapapneu.

Onderzoekers van de Stanford University concludeerden dat muizen met een onderbroken slaap meer moeite hadden met het herkennen van bekende voorwerpen. Dit is niet zo gek, want de hersenen gebruiken de slaap om de dag te evalueren. Daarbij wordt ook besloten wat de moeite van het onthouden waard is.

Onderzoek

Tijdens de studie werd er gekeken naar de invloed van gefragmenteerde slaap. De nachtrust was echter niet korter of minder intens dan de muizen gewend waren. Dit werd bewerkstelligd met een lichttechniek die het slaapgedeelte van de muizenhersenen beïnvloedde.

Vervolgens werden de muizen in een ruimte met twee voorwerpen geplaatst: een bekend en een onbekend voorwerp. Normaal gesproken zal een muis meer tijd besteden aan het bestuderen van het onbekende voorwerp. De muizen met een ononderbroken nachtrust deden dit ook. Een verstoorde nachtrust zorgde er echter voor dat de muizen beiden voorwerpen even interessant vonden. Dit wijst erop dat hun geheugen is aangetast.

Aandoeningen
"Een continue slaap is een van de belangrijke factoren binnen verschillende ziektebeelden die het geheugen beïnvloeden, zoals Alzheimer en andere leeftijdsgerelateerde cognitieve aandoeningen.", legt hoofdonderzoeker Luis de Lecea uit. "Onderbroken slaap is ook vaak het geval bij mensen met een alcoholverslaving of een slaapapneu. Bij deze laatste zorgt een tekort aan zuurstof er vaak voor dat een patiënt wakker wordt."

Volgens de onderzoekers is er geen bewijs voor een causaal verband tussen slaapverstoringen en deze aandoeningen. Veel Alzheimerpatiënten hebben bijvoorbeeld slaapproblemen, maar of de achteruitgang van de hersenen leidt tot slaapproblemen of dat de slaapproblemen juist helpen bij de achteruitgang van de hersenen is onbekend.

Wel laten de onderzoekers zien dat een er een minimale periode van ononderbroken slaap nodig is voor de vorming van herinneringen.

Bron 
  • BBC