In de greep van de fles
Het beste voor je gezondheid is om helemaal geen alcohol te drinken. Dit advies geldt voor zowel mannen als vrouwen. Alcohol geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker. Bovendien kun je ook verslaafd raken aan alcohol. Wanneer spreek je van alcoholisme en wat kun je er aan doen?
Een lekker wijntje of biertje waarderen de meeste mensen wel. Alcohol verhoogt de sfeer en maakt mensen wat losser. Dat is prima, zolang je je grenzen kent en de drank niet gaat overheersen.
Drank verdragen
Drinken wordt problematisch bij mannen wanneer zij meer dan 21 glazen per week drinken. Voor vrouwen ligt de grens lager, op 14 glazen per week. Drink je deze hoeveelheden, dan ben je een probleemdrinker. Je hebt dan meer kans om een verslaving te ontwikkelen.
Niet iedereen kan evenveel drank verdragen. Dit verschil is erfelijk. Maar je kunt jezelf als het ware ook trainen. Hoe meer je drinkt, hoe minder gevoelig je bent voor alcohol. Je moet dan steeds meer drinken, om hetzelfde te voelen.
Dat wil overigens niet zeggen dat je beter tegen alcohol kunt. Je denkt misschien dat je nog wel kunt autorijden, maar je bent niet zo alert als wanneer je nuchter bent.
Lichamelijk en geestelijk verslaafd
Mensen die in de categorie 'probleemdrinkers' vallen, hebben meer kans om verslaafd te raken aan alcohol. Alcoholverslaving (alcoholisme) is een gevaarlijke, levensontregelende ziekte, die gemiddeld één op de tien Nederlanders in de leeftijd van 16 tot 69 jaar treft.
Bij een verslaving ben je lichamelijk verslaafd, maar vaak ook geestelijk. Door de lichamelijke verslaving krijg je ontwenningsverschijnselen. Je gaat trillen, wordt misselijk, angstig en kan niet goed slapen.
Door de geestelijke verslaving kun je je niet meer fijn voelen zonder alcohol. Je denkt er steeds meer aan. Daardoor ga je steeds meer drinken, terwijl dat ten koste gaat van je sociale leven of werk.
Extra gevoeligheid
Wanneer raak je verslaafd aan alcohol? Dat gebeurt niet zomaar. Je mag best van een drankje houden. Zelfs probleemdrinkers worden niet per se alcoholist.
Alcoholisme ontstaat vaak door extra gevoeligheid en een juiste aanleiding. Mensen bij wie alcoholmisbruik in de familie zit, zijn gevoeliger voor alcohol. Als er dan ook nog iets ingrijpends gebeurt, dan is de kans groter dat je meer gaat drinken dan je aankan. Als bijvoorbeeld een geliefde overlijdt, of er veel stress op het werk is.
Aanwijzingen
Mannen en vrouwen gaan over het algemeen anders om met alcohol. We vinden het heel normaal als mannen in gezelschap veel drinken. Je ziet dan niet goed of er iemand bij is die té veel drinkt.
Vrouwen drinken vaker alleen, thuis. Zo merk je niet dat het een probleem wordt. En als je het navraagt, dan zal iemand met een alcoholprobleem altijd ontkennen dat er iets aan de hand is.
Toch zijn er aanwijzingen dat iemand te veel drinkt. Als iemand bijvoorbeeld:
- Vaak naar drank ruikt, of dit probeert te verbergen met bijvoorbeeld kauwgom.
- Drinkt om zich beter te voelen en vaak stiekem drinkt.
- Niet genoeg heeft aan één of twee drankjes per dag en vaak naar een bar gaat of een andere plek waar alcohol wordt geschonken.
- Vaker deelneemt aan het verkeer met drank op.
- Niet op komt dagen op zijn werk of fouten maakt.
- Beloftes maakt om te stoppen, maar niet kan stoppen.
- Vaak ruzie maakt over alcohol.
Ben ik verslaafd?
Ben je bang dat je misschien al verslaafd bent, doe dan een zelftest op internet. Ook kun je proberen lange tijd niet te drinken. Als dit niet goed gaat, kun je afhankelijk zijn van alcohol.
Als je vindt dat je te veel drinkt, kun je daar iets aan doen. De volgende tips helpen je om minder te drinken:
- Mijd situaties waarin je normaal zou drinken. Of kies in die situatie voor een niet-alcoholisch drankje.
- Zoek iemand die je kan steunen.
- Stel doelen op; hoeveel minder wil je drinken, voor wanneer moet dat gaan lukken.
- Schrijf de slechte kanten van drinken op. En bedenk voor jezelf of dat het wel waard is.
Hulp zoeken
Op internet zijn meerdere sites waar je hulp kan vinden. Daar kun je informatie, lotgenoten en programma's vinden die je helpen met minderen of stoppen. Je kunt er zelfs chatten met hulpverleners. Maar dit is niet voor iedereen geschikt.
Je kan je ook aanmelden bij de Anonieme Alcoholisten Nederland (AA). Of je belt met de Alcohol Infolijn (0900-5002021) voor een instelling voor verslavingszorg bij jou in de buurt.