'Niet iedere opschepper is een narcist'

Getty Images

Gebruikers van social media zouden 'een sterke relatie tot narcisme' hebben omdat ze leuke foto's van zichzelf plaatsen en veel topmanagers zouden narcist zijn. Maar niet iedere opschepper is een narcist, meldt het Fonds Psychische Gezondheid.

De term narcisme komt uit de Griekse mythologie: de mooie Narcissus wordt verliefd op zijn eigen spiegelbeeld en sterft in zijn verlangen naar de persoon die hij in het water weerspiegeld ziet.

Iemand die ijdel, egocentrisch of arrogant is heeft echter niet automatisch een narcistische persoonlijkheidsstoornis, zoals narcisme officieel genoemd wordt. Deze diagnose kan alleen worden gesteld door een psychiater of psycholoog. Het is niet bekend hoeveel Nederlanders er precies een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben.

Gebrek aan empathie
"Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben een opgeblazen gevoel van eigen belangrijkheid en hebben veel bewondering van anderen nodig. De ander naar beneden halen en zichzelf verheffen is het meest opvallende gedrag van patiënten met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ze hebben een gebrek aan inlevingsvermogen in anderen. Dit geldt zelfs voor familieleden en vrienden", aldus Baer Jonkers, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid.

Bron 
  • Fonds Psychische Gezondheid