'Leven in het nu lijkt onmogelijk'

Getty Images

BAARN - Voor veel mensen is 'leven in het moment' een doel, maar misschien is dat wel onmogelijk. Onderzoekers vonden een hersengebied dat het verleden gebruikt bij gedragingen in de toekomst.

"De hersenen houden beslissingen en uitkomsten bij die ze produceren", aldus onderzoeker Marc Sommer van de University of Pittsburgh. "We hebben die continuïteit van gedachten nodig. Beslissingen uit het verleden blijven in onze gedachten als we verder leven en aan andere dingen denken."

Denken over denken
Dit proces wordt metacognitie genoemd en gaat om het vermogen dat iemand heeft om de cognitie te controleren en te monitoren. Wetenschappers noemen het ook wel 'denken over denken'. Sommer had het vermoeden dat deze metacognitie plaatsvindt in hetzelfde hersengebied als de 'gewone' cognitie. Dit gebied bevindt zich in de frontaalkwab, betrokken bij persoonlijke expressie, besluitvorming en sociaal gedrag.

Apen
Tijdens verschillende experimenten bestudeerde Sommer samen met zijn collega's de hersenen van apen. De metacognitie bleek zich slechts in een specifiek hersenonderdeel af te spelen: de zogenaamde 'supplementary eye field (SEF)'. Volgens Sommer is de SEF verbonden met de motivatie-aspecten van gedrag. "Als we denken dat we iets krijgen, wordt de SEF geactiveerd. Mensen willen het goede uit hun leven halen. Om dat te bereiken moeten ze het nu vergelijken met het verleden."

Metacognitie is een ingewikkeld proces. Sommer denkt dat zijn onderzoek ons weer een stapje dichterbij het begrip van bewustzijn brengt. Hij stelt dat 'leven in het moment' voor een gezond persoon in ieder geval onmogelijk is. "Het is iets moois om te zeggen: pluk de dag en geniet van het leven. Maar eigenlijk is ons binnenste met alle ervaringen veel rijker dan dat."

Bron 
  • Medical Xpress