Een capsule met daarin ontlasting blijkt een net zo effectieve behandeling als het handmatig inbrengen van ontlasting via een colonscopie. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in JAMA.
Eerder onderzoek wees al uit dat een poeptransplantatie een veilige en effectieve manier is om de zeer besmettelijke infectie met de schadelijke bacterie Clostridium difficile (C. difficile) te behandelen. Nu blijkt dat de ontlasting ook via een capsule ingebracht kan worden.
Tot nu toe gebeurde het inbrengen van donorontlasting met colonoscopie of via een buisje door de neus. Beide behandelingen brengen risico's met zich mee en zijn voor patiënten onprettig.
Even effectief
Voor dit onderzoek werden 20 patiënten behandeld met capsules waar donorontlasting in zat. Deze bleken net zo effectief als de huidige behandelingen. Driekwart van de deelnemers had na één behandeling al verbetering. Voor de overige deelnemers bleek een tweede dosis nodig.
De onderzoekers ontdekten dat het invriezen van donorpoep niet afdeed aan de kwaliteit ervan. De proefpersonen die ingevroren poep per pil toegediend kregen hadden eveneens baat bij de behandeling. Dat betekent dat de poep van een goede donor in porties ingevroren kan worden, en dat er niet voor iedere patiënt een nieuwe donor gezocht hoeft te worden.
- Nu.nl