Voetklachten komen veel voor bij diabetici
Dagelijks zet je zo’n acht- tot tienduizend stappen. En meer dan de helft van de mensen krijgt ooit met voetklachten te maken. Goede voetverzorging is dus erg belangrijk. Voor mensen met diabetes geldt dat dubbel, omdat voetklachten bij hen veel voorkomen.
Als gevolg van de diabetes kunnen bloedvaten en zenuwen beschadigd raken. Daardoor stroomt het bloed minder goed door de benen en voeten van diabetespatiënten. Hierdoor heb je vaak ook minder gevoel in je voeten.
Zweren
Door dat verminderde gevoel valt een wondje niet op. Je merkt het niet, waardoor het wondje kan gaan ontsteken of een zweer - ulcus - wordt. Daarbij kan een slechter gevoel er ook voor zorgen dat je met diabetes anders gaat lopen. Met vervorming van de voeten of drukplekken tot gevolg.
Voetproblemen als gevolg van diabetes beschrijven we met ‘diabetische voet’. Hieronder vallen verschillende afwijkingen variërend van overmatige eeltvorming en rode plekken tot schimmelinfecties en wonden die niet willen genezen. Bij verwaarlozing kan dat zelfs tot amputatie leiden.
Opletten
Houd je voeten goed in de gaten, let vooral op:
- Koude voeten
- Tintelende voeten met pijnscheuten
- Minder gevoel in je voeten
- Moeilijk genezende wondjes
- Verkleuring aan tenen en voet
Verzorgen
Gelukkig kun je de meeste problemen aan je voeten voorkomen met een goede voetzorg. Je kunt je laten helpen door een podotherapeut of pedicure met een diabetesaantekening, maar ook zelf kun je veel doen:
- Houd je bloedsuiker zo goed mogelijk.
- Loop nooit op blote voeten.
- Knip nagels recht en niet te kort af.
- Spoel dagelijks je voeten af met lauwwarm water. Gebruik geen voetbad want dat maakt de voeten week en dus kwetsbaar.
- Droog na het douchen de voeten goed af, vergeet de ruimte tussen de tenen niet.
- Smeer na het drogen je voeten in met een crème, maar niet tussen de tenen.
- Draag geen sokken met gaten, sokken die knellen of te groot zijn of sokken met naden.
- Zorg dat schoenen niet knellen of drukpunten binnenin hebben. Ga ook na of er niets in de schoenen zit dat de voetzool kan beschadigen.
- Inspecteer de voeten iedere dag. Let op blaren, kloofjes, schrammen, wondjes en verkleuringen, óók aan de onderkant.
- Diabetes Fonds
- ProVoet