Rauwe vis moet zo vers mogelijk zijn. Door de marinade lijkt de vis gekookt, dus zelfs mensen die niet van rauwe vis houden, zullen hiervan smullen. Serveer met brood voor extra koolhydraten.
Ingrediënten
- 2 zeebaarsflets, samen ongeveer 325 g, ontveld en graten verwijderd
- sap van 2 limoenen
- 2 milde, verse rode pepers, zaadlijsten verwijderd en in smalle reepjes gesneden
- 1 teentje knofook, met een beetje zout tot een pasta gestampt
- 1 rode of roze grapefruit
- 1 navelsinaasappel
- 1/2 rode ui, in dunne ringen gesneden
- 1 venkelknol, in dunne reepjes gesneden
- 1 eetlepel verse munt, gescheurd, om te garneren
- 2 theelepels extra vergine olijfolie
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
Snijd de visflets in reepjes van 1 cm. Doe ze in een kom en strooi er ½ theelepel zout over. Zet 20 minuten weg. Het visvlees 'krimpt' en wordt als het ware 'gekookt'. Spoel de vis af, droog goed af met keukenpapier en doe over in een schone kom. Voeg limoensap, rode peper en knofook toe. Schud door elkaar tot alle vis is bedekt en laat 15 minuten in de marinade 'koken'.
Pel ondertussen de grapefruit en sinaasappel boven een kom om het sap op te vangen. Snijd met een scherp mesje de velletjes los en doe het vruchtvlees in de kom. Knijp de velletjes boven de kom uit om al het sap op te vangen. Meng de ui en venkel erdoor. Doe voor het serveren het citrusfruit bij de vis en breng op smaak met peper. Schik de vis op 4 koude borden en besprenkel met munt en olijfolie.
Variaties
Elke soort verse vis is goed, bijvoorbeeld zalm of makreel. Met wat kiemen eroverheen gestrooid is dit gerecht af.
Voedingswaarde per portie
suikers totaal 8,8 g, zout 0,79 g, natrium 310 mg
Dit recept is afkomstig uit Het Diabetes Kookboek.