Stappenbehandeling depressie niet beter

Getty Images

AMSTERDAM - Depressie en angst in meerdere fasen behandelen leidt niet tot betere resultaten dan de huidige zorg. Het is voor het eerst dat het zogenaamde stepped care werd getest in de huisartsenpraktijk.

Depressie

en angststoornissen zijn de meest voorkomende psychische stoornissen en brengen een grote ziektelast met zich mee. En een grote vraag naar zorg. Hoewel er effectieve behandelingen en richtlijnen beschikbaar zijn, is de inzet van deze behandelingen nog niet optimaal.

"Veel patiënten krijgen bijvoorbeeld na het eerste consult al medicatie voorgeschreven. Of ze worden doorverwezen naar de GGZ terwijl dit helemaal niet nodig is."vertelt onderzoeker Wike Seekles van de Vrije Universiteit.

Stepped care
Het stepped care model wordt aanbevolen in de richtlijnen voor de geestelijke gezondheidszorg, maar tot nu toe was er geen onderzoek naar gedaan. Er is ook geen richtlijn over hoe stepped care er precies uit moet zien. Het model bestaat uit de volgende stappen: 1 actief afwachten (een groot deel herstelt spontaan), 2 (begeleide) zelfhulp, 3 probleemgerichte therapie(PST) en 4 doorverwijzen naar gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg en/of medicatie.

Gezien de huidige bezuinigingen door het kabinet is het van belang om de geestelijke gezondheidszorg zo efficiënt mogelijk in te richten. Op de manier zoals Seekles het model uitvoerde werkt het niet. Toch laat dit volgens Seekles niet zien dat het concept niet zinvol is. "Het moet alleen anders worden opgezet en geïmplementeerd, maar hoe: dat weten we dus nog niet."

Bron 
  • Vrije Universiteit Amsterdam