Een therapie die gebaseerd is op mindfulness lijkt een veelbelovende behandelmethode voor patiënten met terugkerende depressies. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in The Lancet.
De onderzoekers selecteerden 424 patiënten die al minstens 3 keer een depressie hadden doorgemaakt. De helft van deze proefpersonen bleef antidepressiva gebruiken.
Mindfulness-based cognitive therapy
De andere helft bouwde hun medicatie af en volgde een cursus mindfulness-based cognitive therapy (MBCT). In een groep kregen zij les over mindfulness en geleide meditatie. Het doel van deze therapie was de patiënten leren om zich te focussen op het hier en nu. Hen werd bijgebracht dat negatieve gevoelens kunnen komen en gaan. Ook leerden ze vroege signalen van een depressie herkennen en manieren om daarmee om te gaan.
Soortgelijk effect
Na twee jaar vergeleken de onderzoekers hoe het met beide groepen proefpersonen ging. Het aantal patiënten dat een terugval had gehad, was ongeveer even groot. Ook duurde het even lang voordat ze weer last kregen van een depressieve periode.
“Deze bevindingen zijn belangrijk voor mensen die leven met een depressie en zelf aan hun herstel proberen te werken. Ze tonen bovendien aan dat MCBT een interventie is die artsen serieus zouden moeten overwegen”, schrijft Gwen Adshead van het Royal College of Psychiatrists in een commentaar op deze studie.
Niet altijd geschikt
Adshead waarschuwt er echter ook voor dat MCBT niet geschikt is voor iedereen die met een depressie kampt. Bovendien kan is het geen vervanging voor antidepressiva bij patiënten die opgenomen moeten worden of suïcidaal zijn. Patiënten moeten daarnaast hun medicatie onder begeleiding afbouwen.
De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in The Lancet.
- BBC