Gezichtsuitdrukkingen niet overal herkend

Getty Images

GLASGOW – Gezichtsexpressies blijken toch niet zo makkelijk herkend te worden door verschillende culturen dan werd gedacht. Mensen uit Oost-Azië blijken anders naar gezichten te kijken dan Westerse mensen.

Dit werd door een team van de Glasgow University onderzocht onder 26 Westerse en Aziatische mensen. Hun oogbewegingen werden gemeten terwijl zij verschillende gezichtsuitdrukkingen te zien kregen.

De participanten uit Oost-Azië bleken voornamelijk naar de ogen te kijken, terwijl Westerse proefpersonen naar het hele gezicht keken. Hierdoor verwarden de Aziatische deelnemers de uitdrukking 'angst' met 'verrast' en 'afschuw' met 'boos'.

Ogen alleen blijken dus moeilijker te 'lezen' dan het hele gezicht. De onderzoekers menen dat hierdoor vaak verwarring ontstaat wanneer mensen uit verschillende culturen met elkaar praten.

Emoticons
Overigens zagen de onderzoekers dat deze manier van naar gezichten kijken ook terugkomt in de 'smileys' (emoticons) die Aziaten en Westerse mensen gebruiken in hun e-mails.

'Blij' wordt in Westerse landen aangeduid als :-), in Oost-Azië worden vooral de ogen weergegeven en staat het gezichtje rechtop: (^_^). Een ander voorbeeld is de emoticon voor 'verrast'. Door Westerlingen aangeduid als :-o, in Azië als (o.o).

Auteur 
Bron 
  • BBC