Hoewel 90 procent van de patiënten met endeldarmkanker in aanmerking komt voor een kijkoperatie, krijgt een belangrijk deel (20 procent) nog altijd een traditionele, en minder gunstige, open operatie.
Dat is een van de conclusies in een woensdag verschenen onderzoek van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.
Volgens de onderzoekers is het weghalen van endeldarmkanker via een kijkoperatie net zo veilig en effectief als open opereren.
"Bovendien heeft de patiënt na een kijkoperatie minder pijn, een sneller herstel van de darmfunctie en een korter verblijf in het ziekenhuis. Voor uitgezaaide tumoren lijkt de kijkoperatie zelfs een betere overleving te geven", aldus de onderzoekers.
In 2010 werd zo'n een derde van de kankerpatiënten in Nederland behandeld met een kijkoperatie. Dit percentage is inmiddels opgelopen tot 70 procent. Hoewel er nog ruimte voor verbetering is, loopt Nederland hiermee wel voorop ten opzichte van landen als Duitsland, Zweden, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten.
Meer kijkoperaties
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.044 patiënten, verspreid over dertig ziekenhuizen in acht landen, onder leiding van chirurg Jaap Bonjer van VUmc. Volgens de chirurg wordt met de publicatie alle mogelijke twijfel over de kijkoperatie weggenomen.
"Het was al bekend dat de kijkoperatie op korte termijn beter is voor de patiënt; nu is ook aangetoond dat de langetermijnresultaten even goed of beter zijn". De chirurg pleit ervoor dat meer artsen worden getraind in het opereren middels kijkoperaties.
Jaarlijks krijgen zo'n vierduizend Nederlanders de diagnose endeldarmkanker. Daarmee is het in westerse landen de op twee na meest voorkomende soort kanker onder mannen en vrouwen. De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de tumor, soms voorafgegaan door bestraling of chemotherapie.
- Nu.nl
- VU medisch centrum