Voorlopig nog geen mondkapjesplicht in Nederland

Getty Images

Het RIVM ziet vooralsnog geen reden om het advies rondom het dragen van een mondkapje aan te passen. Volgens het instituut is er nog altijd geen hard bewijs dat het gebruik van mondkapjes in openbare ruimtes besmettingen voorkomt.

Afgelopen week nam het aantal besmettingen in Nederland met COVID-19 fors toe. 987 mensen werden positief getest op het coronavirus. Dat is bijna een verdubbeling van de gemelde besmetting in de voorgaande week. De roep om actie en het overwegen van een mondkapjesplicht komt van verschillende kanten.

Het grote probleem is dat de meningen van de deskundigen volstrekt uiteenlopen. Er zijn aanwijzingen dat niet-medische mondneusmaskers virusdeeltjes tegen kunnen houden, maar er is geen hard bewijs voor.

Schijnveiligheid

Er zitten zowel voor- als nadelen aan het invoeren van een mondkapjesplicht. Een voordeel is dat het verspreiding van het virus mogelijk een beetje beperkt. Vooral als besmette mensen die (nog) geen symptomen hebben ze in openbare ruimtes dragen waar afstand houden lastig is.

Ander voordeel is dat ze volgens het Outbreak Management Team (OMT) de aandacht voor de basisregels versterken. Echter kan het ook voor het omgekeerde effect zorgen: een gevoel van schijnveiligheid. En dit zou mogelijk tot meer infecties leiden, als dragers van mondkapjes andere regels minder goed opvolgen.

Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs adviseert de WHO wel om niet-medische mondkapjes te dragen op plekken waar in de openbare ruimte overdracht plaatsvindt. Volgens Andreas Voss, hoogleraar aan het Radboudumc en hoofd microbiologie in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, heeft de WHO zijn standpunt niet om wetenschappelijk redenen veranderd, maar onder politieke druk en druk van de publieke opinie.

Hij is dan ook tegen de invoering van een mondkapjesplicht, zegt hij op de website van de NOS. "Dat moet mensen er niet van weerhouden om ze te dragen als ze zich daardoor veiliger voelen, maar wetenschappelijk gezien zie ik geen extra bewijs." Vaak gelden ook meerdere maatregelen tegelijk, waardoor het lastig is om te bepalen wat het effect van één specifieke maatregel is.

Voorstanders van het invoeren van de mondkapjesplicht denken dat het een verschil kan maken. Wel is het dan van groot belang dat mensen zich ook strikt aan de andere regels houden: afstand houden, handen wasssen, thuisblijven als ze ziek zijn en laten testen bij klachten. Meer onderzoek moet uitwijzen of een mondkapje nu echt werkt of niet.

Auteur 
Bron 
  • nos.nl
  • RIVM