Psychiaters en psychologen behandelen hun patiënten vanwege de coronacrisis alleen nog digitaal, maar dat bevalt ze slecht. Veel behandelaren stoppen liever met de digitale behandelingen, maar verzekeraars zijn het hier niet mee eens. Dit blijkt uit een groot onderzoek van het UMC Utrecht, meldt RTL Nieuws.
Het onderzoek van het UMC Utrecht - dat gisteren in het Tijdschrift voor Psychotherapie is gepubliceerd - werd onder bijna zeshonderd psychologen en psychiaters uitgevoerd. Het blijkt dat slechts een op de honderd behandelaren liever contact heeft via een videoverbinding dan in het echt. De overgrote meerderheid van psychologen en psychiaters zit 'simpelweg niet te wachten' op digitale behandelingen, zo stellen de onderzoekers. Dat komt ook doordat bepaalde behandelmethoden niet via de telefoon of computer toe te passen zijn.
Grote verzekeraars denken hier anders over. Zij willen volgens NRC dat meer dan 15 procent van de ggz-zorg straks digitaal wordt verleend. "Digitalisering is een belangrijke oplossing om zorg toegankelijk te houden", zegt een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ tegen de krant. Het liefst zien ze dat psychiaters en psychologen een deel van de behandelingen in het echt en een deel per videoverbinding doen.
Ook patiënten niet tevreden
Patiënten lijken zelf ook niet erg positief over digitale behandelingen. Zo concludeerde het Trimbos-instituut vorige maand nog dat bijna de helft van de psychiatrische patiënten niet tevreden is over de vorm van contact tijdens de crisis.
- RTL Nieuws
- NRC Handelsblad