Er is bij een patiënt in Hongkong die hersteld was van een besmetting met het coronavirus, opnieuw een infectie met het virus vastgesteld, meldden onderzoekers van de Universiteit van Hongkong gisteren. Ook in Nederland en België zijn enkele gevallen bekend van herbesmettingen, meldt NOS.
Het University Hospital van de Universiteit van Hongkong schreef gisteren op Twitter dat microbiologen aan de universiteit voor het eerst wereldwijd een dergelijk geval hadden gedocumenteerd. De bevindingen suggereren dat 'de immuniteit na een natuurlijke infectie van korte duur kan zijn'.
Volgens een bericht van de Hongkongse publieke omroep RTHK was een man uit Hongkong in het voorjaar besmet met het virus. Nadat hij was hersteld werd het virus vier maanden later, na een reis naar Spanje in augustus, opnieuw ontdekt. Genetische tests hebben aangetoond dat het virus een variant is van de eerder opgelopen besmetting met Sars-CoV-2 (de officiële naam van het coronavirus).
Herbesmetting in Nederland
Ook in Nederland is een herbesmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat zegt viroloog Marion Koopmans tegen NOS in een reactie op het nieuws hierover uit Hongkong. Het gaat hier om een oudere patiënt met een verslechterd immuunsysteem, meldt Koopmans, een van de belangrijkste adviseurs van de Wereldgezondheidsorganisatie en van het kabinet.
"SARS-CoV-2-infecties hebben allemaal een andere vingerafdruk, een genetische code", zegt Koopmans. "Mensen kunnen na een infectie nog heel lang iets meedragen en af en toe een beetje RNA uitscheiden." Dat is het genetische materiaal van dit soort virussen. Voor een officiële herbesmetting moeten onderzoekers volgens haar kunnen aantonen dat de codes van dat RNA verschillen. Dat blijkt bij de patiënten in Hongkong en Nederland het geval te zijn.
Herbesmetting in België
In België kwam gisteren ook een herbesmetting met het coronavirus aan het licht. Daar gaat het om een vrouw in Leuven, die drie maanden na de eerste keer, opnieuw besmet is geraakt met SARS-CoV-2. De Belgische patiënt zou milde klachten hebben gehad. "Dan maakt je lichaam minder antistoffen aan. De antistoffen van de eerste keer helpen dan onvoldoende om de tweede besmetting te kunnen voorkomen", zegt de Belgische viroloog Marc Van Ranst in het actualiteitenprogramma Terzake.
- NOS
- ad.nl