Apple en Google hebben zonder aankondiging instellingen toegevoegd aan hun besturingssystemen die het mogelijk maken om blootstelling aan mensen met COVID-19 te monitoren. Dit zorgt voor onrust op sociale media onder mensen die zich zorgen maken om hun privacy, melden Radar en Nieuwsblad.be.
Het gaat om de nieuwe optie 'Blootstellingsmeldingen voor Covid-19', zoals het heet in de app van Google op Android-smartphones. Op iPhones vind je onder Instellingen > Privacy > Gezondheid ook ineens de optie 'Blootstelling aan Covid-19'. In die menu's kun je toestemming geven om je te laten volgen en zo in kaart te brengen bij wie je dichter dan anderhalve meter in de buurt gekomen bent. Maar, zo benadrukken zowel Apple als Google, de instelling aanzetten heeft op dit moment geen enkel effect.
Contactonderzoek
Het uitgangspunt is dat smartphones door deze optie (ook wel 'API' genoemd) technisch al de mogelijkheid hebben om bepaalde data uit te wisselen in het kader van contactonderzoek, maar dat gebeurt nu nog niet. Daarvoor moet namelijk eerst een app verschijnen die daadwerkelijk aan alle wet- en regelgeving voldoet. In het kader van het waarborgen van de privacy is zo'n app dan ook aan zeer strenge criteria gebonden. Zo kan de optie volgens Google alleen worden gebruikt door officiële apps van nationale volksgezondheidsinstanties.
Corona-app
In Nederland is er op dit moment nog geen corona-app: de API is opgeleverd om ontwikkelaars van zo'n app te helpen, maar doet niets totdat er wel een officiële corona-app in Nederland verschijnt. En zelfs dan moet je die app zelf installeren én moet je er dus zelf bewust voor kiezen om van deze functionaliteit gebruik te maken.
- AVROTROS Radar
- Nieuwsblad.be