Borstkankerpatiënten die rond hun chemokuur kortdurend vasten ondervinden minder schade aan hun bloedcellen dan patiënten die van tevoren wel eten. Dat blijkt uit een pilot-studie, uitgevoerd door de onderzoekers van het LUMC.
De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift BMC Cancer.
Voor de studie zijn dertien patiënten met borstkanker in een vroeg stadium (stadium 2 en 3) onderzocht, het grootste aantal tot dusver in dit type onderzoek. Zeven van de dertien patiënten werd gevraagd 24 uur voor en 24 uur na elke chemokuur te vasten. Bij deze patiënten bleek zeven dagen later het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes significant hoger te liggen, vergeleken met de niet-vastende deelnemers. Ook werd er minder schade aan het DNA van witte bloedcellen aangetroffen. Het vasten leverde geen evidente bijwerkingen op.
Eiwit- en caloriearm
Het onderzoeksteam wil nu via een grote vervolgstudie, DIRECT geheten, bij 250 borstkanker patiënten er achter komen of langer vasten gedurende preoperatieve chemotherapie een nog gunstiger effect heeft. Het vasten begint dan drie dagen van te voren en duurt tot en met de dag van de chemotherapie. Het is daarbij niet de bedoeling helemaal niets te eten, maar een eiwit- en caloriearm dieet te volgen. Bovendien willen de onderzoekers kijken of deze aanpak naast het beschermen van de gezonde cellen tijdens de chemotherapie óók de schadelijke tumorcellen beter bestrijdt.
Goede vooruitzichten
"Door deze pilot weten we dat vasten rond chemotherapie mogelijk én veilig is”, vertelt onderzoeker Stefanie de Groot van de afdeling Medische Oncologie. "Verder heeft het ons veel nuttige informatie gegeven voor het vervolgonderzoek. Als dat positieve resultaten oplevert, kan het dieet snel geïmplementeerd worden in het behandeltraject van borstkankerpatiënten." De Groot raadt vooralsnog af te vasten rondom chemotherapie, totdat het uitgebreider is onderzocht.
Minder schade
Al langer wordt vermoed dat vasten een gunstig effect heeft bij chemotherapie. In proefdieronderzoek is al eerder aangetoond dat een dieet minder schade oplevert aan gezonde cellen en zelfs de tumor aanpakt. De Groot: "We denken dat door het vasten gezonde cellen zichzelf beter beschermen door hun energie te stoppen in herstel en behoud. Tumorcellen kunnen dat niet en zijn daardoor extra kwetsbaar".
De vervolgstudie is opgezet door de Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG) en wordt gesubsidieerd door Pink Ribbon en Amgen
- LUMC