'Screening borstkanker voorkomt weinig doden'

Getty Images

BAARN - Screening voor borstkanker heeft nauwelijks effect op het voorkomen van doden, zo stellen Europese onderzoekers. Deze conclusie baseren ze op een vergelijking van bevolkingsonderzoek in verschillende Europese landen.

Het bevolkingsonderzoek werd in deze landen op verschillende momenten geïntroduceerd, bij de een veel eerder dan de ander. Er was echter geen verschil in overlijdensaantallen. Volgens de onderzoekers zijn een betere behandeling en een efficiënter zorgsysteem de reden van de daling in het aantal overleden borstkankerpatiënten. Screening heeft hier weinig mee van doen.

Baarmoederhalskanker
Eerder onderzoek liet zien dat screening voor baarmoederhalskanker het aantal doden daadwerkelijk vermindert. Vandaar dat de onderzoekers wilden kijken of hetzelfde voor borstkanker gold.

Koppels
Ze vergeleken de statistieken van Nederland met België, die van Zweden met Noorwegen en die van Noord Ierland met Ierland. Alle drie de koppels hebben een vergelijkbaar zorgsysteem en ook de risico's op borstkanker waren ongeveer gelijk. Bevolkingsonderzoek voor borstkanker was in elk twee land van het koppel echter tien tot vijftien jaar later ingevoerd.

Teleurstelling
De verwachting van de onderzoekers was dat in de landen waar borstkankerscreening eerder was geïmplementeerd ook een lagere mortaliteit hadden, maar er bleek weinig variatie tussen de verschillende landen.

Hoofdonderzoeker Philippe Autier, directeur van het International Prevention Research Institute in Lyon, Frankrijk, was erg teleurgesteld over de resultaten. "De voordelen van screening op borstkanker staan nu ter discussie. Uit de resultaten blijkt duidelijk dat screening niet het wondermiddel is wat we dachten."

Ander onderzoek
Verschillende andere partijen, waaronder de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hebben wel statistieken waaruit blijkt dat bevolkingsonderzoek de mortaliteit van borstkanker vermindert.

Bron 
  • BBC