Risico op uitzaaiingen bij borstkanker voorspellen steeds beter mogelijk

Getty Images

Het promotieonderzoek van Gert Kuijt van Máxima Medisch Centrum toont de sleutelrol aan van de poortwachterklier bij de behandeling van borstkanker. Daardoor wordt het voorspellen van de kans op uitzaaiingen van borstkanker steeds beter mogelijk.

Uit eerdere publicaties blijkt al dat het niet altijd nodig is om de okselklieren bij borstkanker te verwijderen. De poortwachterklier vormt de doorvoer van de borst naar de andere lymfeklieren in de oksel. Als de poortwachterklier geen uitzaaiingen bevat, lijkt het niet nodig om alle lymfeklieren te verwijderen. Het onderzoek van Kuijt toont aan dat de zogenaamde poortwachterprocedure grote gezondheidswinst oplevert en leed bespaart door behoud van de okselklieren.

Uit zijn onderzoek werd duidelijk dat uitzaaiingen zich meestal beperken tot de poortwachterklier. Wellicht dat lymfeklierverwijdering nog minder vaak nodig is, zelfs bij een positieve poortwachterklier. De uitdaging van het laatste deel van het onderzoek van Kuijt was de kans op verdere uitzaaiing bij een positieve poortwachterklier beter te kunnen voorspellen.

Voorspellen

Er zijn al meer prognostische modellen gemaakt om de kans op uitzaaiing beter kunnen voorspellen. In de ideale situatie zou precies duidelijk zijn wanneer wel te opereren en wanneer niet. Met dat vervolgonderzoek gaat Ingrid van de Hoven zich in MMC mee bezighouden, samen met experts uit Rotterdam.

Kuijt heeft een duidelijk doel voor de voortgang van het onderzoek: het moet voorspellende systemen opleveren om artsen te ondersteunen bij het nemen van beslissingen in de behandeling van patiënten. Hij promoveerde op 16 oktober 2014 aan Maastricht University.

Bron 
  • Máxima Medisch Centrum