BAARN - Specialisten zijn woedend over een besluit van minister Schippers van Volksgezondheid. Zij wil namelijk een nieuw medicijn voor uitgezaaide borstkanker niet vergoeden. Dit meldt de Telegraaf.
Het medicijn Lapatinib kan volgens de specialisten helpen de levensverwachting te verlengen. Het gaat onder andere uitzaaing in de hersenen tegen en zou bij borstkankerpatiënten die niet gebaat zijn bij andere behandeling, de levensverwachting aanzienlijk verlengen.
Meerwaarde
Volgens het College voor Zorgverzekering is de pillen-chemokuur geproduceerd door GlaxoSmithKline erg duur en heeft het geen meerwaarde. De minister heeft haar besluit hierop gebaseerd. En dat terwijl in bijna heel Europa de behandeling wel wordt vergoed en staat geregistreerd bij de Europese farmaceutische autoriteit EMA. Het Comité voor Medicinale producten voor Menselijk Gebruik (CHMP), onderdeel van de EMA, heeft zich positief uitgelaten over het geneesmiddel.
Naast het advies van het College is er de concurrent van GlaxoSmithKline, Roche. Dat bedrijf maakt op dit moment het standaardmiddel, en heeft met succes een rechtszaak aangespannen tegen de gratis verstrekking van het medicijn van GlaxoSmithKline.
Woedend
"Onze beroepsgroep is unaniem over de werking van het medicijn. We hebben hier jaren onderzoek naar gedaan en dat is ruim gedocumenteerd.", vertelt professor Hans Nortier, internist-oncoloog in het LUMC en voorzitter van de Borstkanker Onderzoek Groep. "Het is ongelofelijk dat er niet wordt geluisterd. Het enige alternatief voor een patiënt is nu naar de rechter te stappen."
Onvolledig
Het ministerie van Volksgezondheid geeft aan dat het bericht van de Telegraaf onvolledig is. Het borstkankermedicijn wordt per 1 september bij een indicatie wel vergoed. Het gaat om vrouwen na de overgang met een uitgezaaide borstkanker en een bepaald soort tumor. GlaxoSmithKline vroeg vergoeding voor nog een andere indicatie, bij deze tweede indicatie wordt vergoeding geweigerd zo meldt Medisch Contact.
- De Telegraaf
- NRC Handelsblad