Het aantal nacontroles bij Nederlandse vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker, kan met 9.000 controlebezoeken naar beneden. Dit blijkt uit onderzoek van Annemieke Witteveen aan de Universiteit Twente.
Jaarlijks krijgen zo'n 17.500 mensen in Nederland borstkanker. Ongeveer 88 procent overleeft dit, maar bij zo'n 4 procent keert de kanker binnen tien jaar terug in dezelfde borst. Ongeveer 5 procent krijgt een nieuwe tumor in de andere borst. Het doel van nacontrole is om deze terugkeer zo snel mogelijk te vinden.
Nacontrole
Hoewel er steeds meer behandelingen van borstkanker op maat zijn, is dit niet het geval bij de nacontrole. Witteveen: "Op dit moment is de nacontrole voor borstkanker voor iedereen de eerste vijf jaar gelijk, een jaarlijks mammogram en lichamelijk onderzoek. Na vijf jaar is de nacontrole volgens de huidige richtlijn afhankelijk van de leeftijd van de patiënt. Er is echter wel verschil in het risico op terugkeer van de borstkanker per patiënt. Dus zou het logischer zijn dat vrouwen met een laag risico, minder vaak gecontroleerd worden en vrouwen met een hoog risico misschien wel langer dan vijf jaar gecontroleerd worden."
Nieuw model
Nacontrole op maat voorkomt onnodige belasting van de patiënt, zorgverleners en het zorgbudget. Witteveen ontwikkelde - samen met het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en zorgverleners - het INFLUENCE-nomogram, waarmee het risico op terugkeer van borstkanker kan worden bepaald. Met dit model kunnen artsen samen met de patiënt onderbouwde beslissingen nemen. Zo zouden vrouwen met een hoog risico indien nodig meer controles kunnen krijgen, terwijl patiënten met een lager risico onnodige nacontrolebezoeken bespaard blijven.
- KWF Kankerbestrijding
- Universiteit Twente