Schippers: minder zout in eten verplichten

Getty Images

AMSTERDAM - Als de voedingsindustrie niet snel minder zout en vet in hun voedsel stopt, worden ze daartoe verplicht en neemt het kabinet wettelijke maatregelen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers stelt dit maandag in de Volkskrant.

Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat meer dan 85 procent van de Nederlandse bevolking meer zout consumeert dan de aanbevolen maximum richtlijn van 6 gram per dag.

Ernstige ziekten
Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram per dag en vrouwen 7,5 gram per dag. Door langdurig te veel zoutbinnen te krijgen, lopen mensen meer kans op ernstige ziekten.

Schippers vindt dat de voedselindustrie het probleem niet snel genoeg aanpakt. De producenten krijgen toch nog wat respijt. Als zij meewerken is volgens Schippers het eindresultaat beter.

Gezondere leefstijl
De minister overlegt maandag met de Kamer over haar preventiebeleid in de gezondheidszorg. De voorgangers van Schippers probeerden vooral via landelijke campagnes aan te dringen op een gezondere leefstijl.

"Toen zijn veel adviezen afgevuurd op mensen, via folders en tv-spotjes. Dat is een schot hagel dat geen doelt treft", aldus Schippers in de Volkskrant.

Lokaal niveau
"In Amsterdam zijn andere middelen nodig dan in Friesland", legt ze uit. Ze wil daarom mensen op lokaal niveau aanspreken. Dat moet gebeuren via scholen, clubs en verenigingen. Ook voor de verschillende groepen allochtonen is volgens haar maatwerk nodig. "Hindoestanen hebben andere gezondheidsproblemen dan Marokkanen of Turken."

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl