Het zout in alledaagse voedingsmiddelen is gemiddeld niet gedaald sinds 2007, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Een deel is minder zout geworden, maar er zijn ook producten die in 2013 juist zouter zijn. De grootste stijgers sinds 2007 zijn sandwichspreads, kroketten en kaas.
Ook zijn er grote verschillen binnen de productgroepen, het minst zoute product is vaak een derde minder zout dan het zoutste product. De Consumentenbond onderzoekt sinds 2007 elke 2 jaar het zoutgehalte in 150 alledaagse levensmiddelen, zoals brood, kaas en tomatensoep.
Hart- en vaatziekten
"Elke dag overlijden in Nederland zeven mensen aan hart- en vaatziekten, veroorzaakt door overmatige zoutconsumptie. Te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk en nierziekten, maagkanker en botontkalking. Het is zeer teleurstellend om te constateren dat fabrikanten desondanks hun producten nog even zout maken als 6 jaar geleden. Terwijl fabrikanten van groenteconserven en de bakkers de afgelopen jaren hebben laten zien dat zoutreductie wél mogelijk is", zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond.
Concrete normen
Minister Schippers van Volksgezondheid kondigde in mei 2013 aan concrete normen voor zoutgehalten per productgroep op te gaan stellen. Strenge monitoring en openbaarmaking van zoutreductie moeten er vervolgens voor zorgen dat fabrikanten zich hier ook daadwerkelijk aan houden. De Consumentenbond volgt dit kritisch. Als deze maatregelen niet het gewenste resultaat opleveren, zal de Consumentenbond nogmaals bij minister Schippers aandringen op wettelijke maatregelen.
Alle resultaten van het onderzoek staan in de Consumentengids van september.
- Consumentenbond